Ekcéma csecsemőkorban

Szerző:Nők Lapja Egészség
2019. augusztus 10.

„Öt hónapos kisfiam arcán és a fejbőrén vöröses, száraz, viszkető foltok jelentek meg. Gyermekorvosunk szerint valószínűleg ekcémás, vagy ételallergiája van. Egyelőre csak szopik, illetve egy kis almát kóstolt eddig. Kérdésem, hogy a hozzátáplálás során mire kell figyelnünk.” S. Nikoletta, e-mail

 

A szakértő válasza:

Dr. Balogh Ádám MsC PhD

gyermekgyógyász, allergiaspecialista

Fő szakterületei a csecsemő- és gyermekkori allergiás kórképek, a gyermekkori reflux és hozzátáplálási nehézségek okainak kivizsgálása és kezelése.

Az ekcéma a csecsemő- és kisgyermekkor leggyakoribb bőrbetegsége. Gyanú estén az a legfontosabb, hogy még a hozzátáplálás megkezdése előtt kiderüljön, mi okozza. Ellenkező esetben ugyanis előfordulhat, hogy az ételek bevezetésével még súlyosabb allergiás reakció fog jelentkezni, ha a kis páciens nagyobb mennyiségben kapja azt az allergént, ami az ekcémáját is okozza.

Ételallergiás gyermeknél természetesen a tüneteket okozó ételeket teljes mértékben kizárjuk az étrendből. Az ekcéma mindenképpen figyelmeztető tünet, ami allergiára való hajlamot jelezhet. Az allergén ismeretében a hozzátáplálást 4–6 hónapos kor között, az ekcéma súlyossági fokától függetlenül meg lehet kezdeni. Fontos viszont, hogy csak megfelelően kezelt ekcéma mellett ismertessük meg az új ízeket. Ha az allergének bevezetésekor romlanak az ekcémás tünetek – csak jól beállított kezelés esetén tudjuk megállapítani, hogy valóban az ételekhez köthető-e a tünetek erősödése –, akkor átmenetileg szüneteltessük az adott étel bevezetését, és konzultáljunk szakemberrel!