Tényleg csak csalánkiütés?

Szerző:Nők Lapja Egészség
2019. szeptember 3.

„Két nappal ezelőtt a négyéves kislányom mellkasát, karját, de még a hátát is piros kiütések lepték el, amik rettenetesen viszkettek. Mire másnap eljutottunk a gyerekorvoshoz, nyomtalanul eltűntek a pöttyök. Az orvos szerint csalánkiütés lehetett. Ön mit gondol?” K. Gerda, e-mail

 

A szakértő válasza:

Dr. Balogh Ádám

gyermekgyógyász, allergia specialista

A Budai Allergiaközpont orvosa.

www.allergiakozpont.hu

Azt nem tudom megmondani, hogy valóban csalánkiütés okozta-e a tüneteket, de az biztos, hogy az ekcéma mellett a csalánkiütés is gyakori bőrtünet a gyermekeknél. Sok esetben egyszeri jelenség, de előfordulhat, hogy krónikussá válik. Ilyenkor az időszakos tünetmentességet követően újra megjelennek az erősen viszkető, csoportokban kialakuló kiütések.

A csalánkiütést gyermekkorban leggyakrabban vírusok okozzák, de például ételek, pollenek és kozmetikumok is előidézhetik, az okok felderítése ezért néha komplex kivizsgálást igényel. A kezelésben lényeges a beteg vagy a szülő alapos kikérdezése, az allergiás háttér felderítésében pedig a korszerű multiplex allergiatesztek is segítséget nyújtanak. Az allergén ismeretében elkerülhető a kellemetlen tünetek újbóli megjelenése.