Elveszett dokumentumok nyomában

Szerző:Nők Lapja Egészség
2019. szeptember 9.

„Mit tehetek akkor, ha kikértem a teljes betegjogi dokumentációmat a kórházból, de sehol nem találják nyomát? Sem digitálisan, sem papíron. Már több kört futottam odabent, és úgy néz ki, hiába, mert a dokumentációs osztály szerint nyoma veszett. Nagyon fontos lett volna pedig hozzájutnom, a benne sejthető fontos műtéti információk miatt, de most nem tudom hogyan, hogyan tovább.” Gréta, Nagykőrös

 

A betegjogi szakértő válasza:

Dr. Asbóth Márton

betegjogi szakértő

A TASZ Magánszféraprojektjének vezetője.

A betegdokumentáció vezetése az egészségügyi intézmény alapvető kötelezettsége. Ebben kell benne lennie a kezelésünk minden fontos adatának, legyen az az aktuális egészségi állapotunk, a felajánlott és nyújtott kezelés, vagy az elvégzett vizsgálatok. Menet közben – és utólag is – innen lehet tudni, hogy éppen hogy áll az ellátásunk, mi és mikor történt velünk az egészségügyben. Más orvosoknak is hasznos lehet a későbbiekben, hogy ezekből a dokumentumokból megtudhatják, korábban milyen diagnózist vagy kezelést kaptunk; ha pedig valami nem volt rendjén és szeretnénk utólag vizsgálatot, pert indítani, a dokumentáció az egyik legfontosabb bizonyíték.

Sajnos ma Magyarországon gyakran hallani arról, hogy a dokumentációt nem vezetik pontosan. Kimaradnak fontos események, hiányoznak fontos oldalak, vagy az iratok nem pontosan azt tartalmazzák, ami ténylegesen történt. Ez súlyosan jogszabálysértő. Az azonban még az ilyen esetek közül is kirívónak számít, ha a teljes dokumentáció tűnik el.

A dokumentumok ma kétféleképpen keletkezhetnek egy kórházi ellátás során. Bizonyos részüket (például a lázlapokat) még mindig kézzel vezetik, a fontosabb dokumentumok azonban bekerülnek az EESZT-be, az egészségügy elektronikus adatbázisába, ahol közvetlenül is hozzájuk férhetünk.

Sajnálatos módon nem csak az fordul elő időről időre, hogy a dokumentáció pontatlan vagy hiányos, hanem az is, hogy azt nem akarják kiadni a betegnek. Van, amikor azzal érvelnek, hogy a beteg úgysem értené – ez persze egyértelműen jogellenes hivatkozás. Máskor csak logisztikai problémákra hivatkoznak, például arra, hogy még nem írta alá a főorvos, vagy épp úton van a dokumentációs osztályra, stb. Ez sem lehet azonban ok arra, hogy ne adják ki az adatokat.

Ha nem csak mellébeszélnek, hanem tényleg az a helyzet, hogy az egész betegdokumentáció eltűnt, az tehát súlyos jogsértés, amit személyiségi jogi perben lehet orvosolni, de érdemes lehet az egészségügyi hatóság vizsgálatát is kérni. Ilyen ügyekben szívesen nyújt segítséget a TASZ Jogsegélyszolgálata.