Trombózis szülés után

Szerző:Nők Lapja Egészség
2019. szeptember 11.

„Első kisbabám születése után trombózisos lett a lábam, kórházba kerültem. Most újra babát várok, és már előre félek, nehogy megismétlődjön a probléma. Hogyan kerülhetném el az újabb trombózist?” Zs. Lenke, e-mail

 

A szakértő válasza:

Dr. Szélessy Zsuzsanna

a Trombózis- és Hematológiai Központ hematológus főorvosa

Specialitásai: vérzékeny és trombózisrizikóval élő betegek kezelése, autoimmun betegség okozta vérzékenység, trombózis kivizsgálása, kezelése, gondozása, szülészeti, műtéti előkészítés segítése, ismétlődő vetélés kivizsgálása.

www.tromboziskozpont.hu

A kutatások szerint a terhesség során négyszeres, míg a gyermekágyi időszakban az első hét napban kilencven-százszoros a trombózis esélye, ami a napok előrehaladtával szerencsére rohamosan csökken.

Trombózis során az érben kisebb-nagyobb vérrögök keletkeznek, melyek teljesen vagy részlegesen elzárhatják a véráramlás útját; fájdalom, lilás elszíneződés és az adott végtag dagadása hívja fel a figyelmet a bajra. A kismamák és a gyermekágyas édesanyák szervezete olyan változásokon megy át, amelyek elősegítik a vérrögök kialakulását. A változások a növekvő magzatot szolgálják, és előkészítik a testet a szülésre, többek között arra is, hogy az anya ne vérezzen el szülőszobában.

A trombózis esélyének a csökkentésére több lehetőség van.

  • Érdemes még a terhesség előtt trombózis-rizikóbecslést végeztetni, ha az érintettnél vagy annak családjában előfordult már trombózis.
  • Mozgással felpezsdül a vérkeringés, ami csökkenti a vérrögök kialakulásának az esélyét. Ez császármetszés esetén kiemelten fontos!
  • Napi 2-3 liter folyadék megakadályozza a vér „besűrűsödését”, ráadásul a tejtermelésre is pozitív hatást gyakorol.
  • Ajánlott a kompressziós harisnya viselése, különösen visszeres láb esetén!