Fantomszaglás

Szerző:Nők Lapja Egészség
2019. szeptember 12.

„Mostanában gyakran előfordul, hogy olyan szagokat érzek, amelyeket rajtam kívül senki sem. Eleinte azt hittem, szuperérzékeny lett az orrom, de most már inkább azt gondolnom, nincs is semmiféle szag. Egyébként általában égett szagot, füstöt szimatolok.” L. Gyöngyvér, e-mail

 

A szakértő válasza:

Dr. Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gégeközpont orvosa

Specialitásai az orr-melléküreg gyulladásos betegségeinek gyógyítása, a fül gyulladásos megbetegedéseinek gyógyászata, az orrüreg és a gége elváltozásainak preventív és diagnosztikai vizsgálatai, a légúti allergiás megbetegedések kivizsgálása és gyógyítása.

www.fulorrgegekozpont.hu

Ahogyan a hallásunk, úgy a szaglásunk is tévútra vihet minket olykor. A jelenséget fantozmiának nevezzük, ami nem egy kellemes állapot, már csak azért sem, mert a legtöbben rossz szagokat (pl. égett pirítós, égő gumi, dohányfüst, rothadó, állott, penészes dolgok vagy vegyi anyagok szagát) éreznek a közelükben.

Ez az érzet általában magától is elmúlik, ám mivel komolyabb betegségek (pl. epilepszia, Parkinson-kór, skizofrénia) tünete is lehet, ezért érdemes kivizsgáltatni. A furcsa szagok érzékelésének fül-orr-gégészeti oka is lehet: orrmelléküreg-gyulladás, orrpolip, daganat. A betegség érintheti csak az egyik vagy egyszerre mindkét orrnyílást, ami fontos különbség, hiszen a kiváltó okra is utal.

A szaglászavarok kivizsgálása során a fül-orr-gégész a beteg alapos kikérdezését követően endoszkóppal ellenőrzi az orrüregek, az orrnyálkahártya állapotát, szükség szerint CT-, MRI-vizsgálatra is sor kerülhet.

A kezelést a kiváltó ok határozza meg. Ha a fantozmia hátterében krónikus orrmelléküreg-gyulladás áll, akkor ennek okát kell felderíteni és megszüntetni. Ez lehet akár reflux, de allergia is fokozhatja a tüneteket. Orrpolip esetén műtétre is szükség lehet.