Mi állhat a herefájdalom mögött?

Szerző:Nők Lapja Egészség
2019. szeptember 13.

„19 éves fiamnál egy hete jelentkezett kellemetlen herefájdalom. Először azt gondolta, hogy majd elmúlik, de sajnos nem így lett. Van már időpontja az urológiára, de addig is szeretném tudni, hogy mi állhat a tünet hátterében?” Zs. Mariann, e-mail

 

A szakértő válasza:

Dr. Kállai László

sebész

Az Urológiai Központ urológusa. Húgyúti fertőzésekkel, vesekővel, nemi betegségekkel, urológiai rákos megbetegedésekkel, valamint fitymaszűkület ambuláns ellátása céljából fordulhatunk hozzá.

www.urologiaikozpont.hu

A here- és lágyéktáji fájdalom gyakori tünet, főleg fiatal férfiaknál. Az esetek jelentős részében nem található a hátterében szervi eltérés, bizonyos esetekben azonban komoly, sürgős műtéti beavatkozást igénylő betegség is okozhatja, ezért jól teszik, hogy urológushoz fordulnak.

A hirtelen kezdődő, erős herefájdalom, duzzanat és láz olyan tünetek, melyeknek kivizsgálása nem tűr halasztást. A herefájdalom nyilvánvaló oka lehet a here sérülése, amely az esetek nagy részében tompa (rúgás, ütés, labda okozta) sérülés. Ritkábban heveny tüneteket, esetenként komoly fájdalmat, ájulást is okozhat.

Bár vizsgálat nélkül természetesen nem tudok diagnózist felállítani, arra azért felhívnám a figyelmet, hogy ha sérülés nem történt, előfordulhat, hogy ondózsinór-csavarodás (vagy más néven herekocsány-csavarodás) van a fájdalom hátterében. Ez általában magas, vékony fiatalembereknél szokott kialakulni, és súlyosan károsíthatja a here vérellátást, kezelés nélkül a here elhalásához vezethet. A herekocsány-csavarodás jellemzően hirtelen kezdődő, erős here-, esetleg lágyéktájra is kisugárzó fájdalommal, nyomásérzékenységgel, hereduzzanattal, heretömöttséggel jár. Az érintett szerv gyakran felhúzottabb az ellenoldalinál, és rendellenes a pozíciója, „keresztben áll”. A fájdalom mértékét a testhelyzet általában befolyásolja. Ha felmerül ennek a betegségnek a gyanúja, sürgősen urológushoz kell fordulni, mert az időben elvégzett műtéttel a here megmenthető. Amennyiben a here elhal, a fájdalom csökken, majd megszűnik, és a here lassan elsorvadhat.