A diabéteszes fekély terápiája

Szerző:Nők Lapja Egészség
2019. szeptember 14.

„Tizenkét éve élek diabétesszel. Eddig gyógyszerrel jól karban tudtam tartani magam, de most két csúnya seb jelent meg az alsó lábszáramon, amik nem akarnak begyógyulni.” K. Flórián, e-mail

 

A szakértő válasza:

Dr. Medgyesy Gábor

sebész

A Cukorbetegközpont sebkezelője. Személyre szabott sebkezelési technikák alkalmazásával fekélyes lábak, nehezen gyógyuló sebek ápolására szakosodott. Specialitása a mézes sebkezelés alkalmazása.

www.cukorbetegkozpont.hu

A diabétesz sajnos gyakran perifériás neuropátiát eredményez, melynek során romlik az érzékelés, és ennek következtében a beteg sokszor nem veszi észre, hogy sérülés keletkezik a lábán. Emiatt gyakran nem történik meg időben a seb megfelelő fertőtlenítése, amit csak tovább ront a magas glükózszint és a károsodott keringés. Cukorbetegeknél a probléma sajnos igen könnyen kialakul, és a statisztikák szerint náluk fordul elő a legnagyobb arányban a fekély miatti amputáció, ebben sajnos hazánk az élen jár az Unióban.
Éppen ezért hangsúlyozzuk a prevenció fontosságát, és ezért fontos, hogy a betegek ügyeljenek az alábbiakra:

  • rendszeres neuropátiás vizsgálatokon való részvétel,
  • a vércukorszint normalizálása,
  • a cipők belsejének ellenőrzése,
  • a lábak rendszeres otthoni ellenőrzése
  • a mezítlábas járás hanyagolása,
  • sérülés esetén szakszerű sebellátás,
  • megfelelő lábbeli viselése.

 

A fekély kezelése igazi csapatmunkát kíván, nem elég, ha a beteg otthon – házi módszerekkel – próbálja meg orvosolni a problémát. Szükség van diabetológusra, dietetikusra, sebkezelőre, angiológusra, gyógypedikűrösre, gyógytornászra, szükség esetén sebészre. A kezelés mindenkinél személyre szabott, nincs egységes séma.

Kialakult a fekélynél szükség lehet − természetesen a cukorháztartás rendezésén túl − a fertőzés megszüntetésére antibiotikumos terápiával, valamint kiegészítő, helyileg ható készítményekkel, fertőtlenítő spray-kkel, orvosi mézzel. Emellett a betegnek különösen ügyelnie kell a seb tisztán tartására és a megfelelő kötéscserére is.

Léteznek úgynevezett intelligens kötszerek is, amelyek egyrészt hozzájárulnak a fertőzés megszüntetéséhez, a regenerálódáshoz, másrészt nagy nedvszívó képességüknek köszönhetően hatékonyan magukba szívják a váladékot, így kevesebb kötéscserére lesz szükség.

Figyelmébe ajánlom a mézes sebkezelés lehetőségét. Az orvosi méz (manuka) ugyanis kitűnő fertőtlenítő hatással bír, gyorsítja a sebgyógyulást, csökkenti a gyulladást és a váladékozást, megszünteti a kellemetlen szagokat, alkalmazásával egyszerűbb és kevésbé fájdalmas a kötéscsere.