Az ekcéma jellegzetes tünetei

Szerző:Nők Lapja Egészség
2019. november 6.

Az ekcémát nem minden esetben ismerik fel a betegek, sokan ugyanis bőrgombának vélik, és csak akkor fordulnak vele orvoshoz, ha már a sokadik krém sem használt.

Viszketés és apró, nedvedző hólyagok a talpon, lábujjakon – a reklámok azt sugallják, hogy ilyenkor gombára kell gyanakodunk. Pedig az is előfordulhat, hogy diszhidrotikus ekcéma áll a háttérben, ami nemcsak a talpon, hanem a tenyéren is kialakulhat.

 

Megtévesztő tünetek

– A diszhidrózis elnevezés „kóros verejtékezést” jelent, de valójában nem verítéktermelésről van szó, ugyanis a nedvedzés a számtalan kisebb-nagyobb viszkető és akár fájdalmas hólyag felfakadásából ered – magyarázza dr. Körmendy Miklós bőrgyógyász. – A kéz és láb krónikus ekcémáját gyakran valamilyen tartós irritáció okozza: lehet ez akár nejlonharisnya, gumicsizma, gumikesztyű, akár kozmetikumból vagy tisztítószerből származó vegyi anyag, cement, ragasztó, zsírtalanító stb.

Kenjük, de mivel?

Mindig az aktuális tünetek és az elviselhetőség függvényében kell eldönteni, hogy hidratáló, zsírozó, szteroidos vagy antibakteriális krém szükséges-e. Érdemes tudni, hogy tünetmentes időszakban is ajánlott a száraz bőr orvosi kozmetikumokkal való ápolása. Ezek használata kellemesebb a nehéz, zsíros készítményeknél, jól fenntartható velük a tünetmentes állapot.

A fellángoló szakaszokban sokszor csak a szteroidos készítmények hoznak enyhülést, amelyek mellékhatásai elriaszthatják a betegeket. Pedig a mai korszerű készítmények mellett alaptalan ez a félelem.

– Amikor az orvos szteroidtartalmú, vényre kapható krémet ír fel, akkor az egyrészt az életminőség javítása és a bőr épségének helyreállítása miatt, másrészt a felülfertőződés megelőzésének érdekében indokolt – érvel dr. Körmendy Miklós.

Az arcon és a végtagokon megjelenő fehér foltokat is szokták gombának vagy pigmenthiánynak vélni, holott ezek olyan, kis mértékben gyulladt ekcémás területek, amelyek az enyhe tünetek miatt nem igényeltek kezelést, vagy korábbi, már gyógyult és elfelejtett részek.

Valószínűleg kontaktekcéma áll a háttérben, ha a bőr egy bizonyos területen megduzzad, hirtelen viszketni, hámlani kezd, vagy kipirosodik.

– Az allergének olyan anyagok is lehetnek, amelyek évtizedekig nem okoztak gondot, ilyen például a farmergombokban, bizsuékszerekben, csatokban levő nikkel és króm – mondja Körmendy doktor. – Akár évtizedek óta tartó problémamentes használat után, életünk bármely szakaszában kialakulhat kontaktallergia az érintett helyen. Idővel már nemcsak az allergénnel érintkező helyen, hanem a bőr más területén is megjelennek a bőrgyulladás tünetei. Hasonlóan hajlamos a szóródásra a mikrobás ekcéma, ennek eredete egy gyulladásos góc.

 

Atópiás dermatitisz

A népesség csaknem húsz százalékánál azonban atópiás hajlamról van szó. Míg korábban elsősorban táplálékallergiát véltek a már csecsemő- vagy kisgyermekkorban jelentkező ekcéma hátterében, ma már tudjuk, hogy genetikai okokai is lehetnek annak, ha a bőr külső védővonala nem épül ki tökéletesen. A bőr örökletes szerkezeti rendellenességére utal a száraz bőr, ami a szaruréteg tökéletlensége miatt kevésbé ellenálló a fertőzésekkel szemben, gyakran ez az ekcéma előszobája. Kísérletek bizonyítják, hogy az atópiás dermatitiszre hajlamosak bőrének újszülött kortól kezdődő, következetes zsírozása jó eredményt hoz, sok esetben megelőzhető vele az ekcéma kialakulása.

Dr. Körmendy Miklós

bőrgyógyász-kozmetológus, gyermekbőrgyógyász

www.duoderm.hu

A gyerekkori atópiás ekcéma jó eséllyel elmúlik felnőttkorra, legfeljebb a száj és a mellbimbó körül, a tenyéren és a talpon marad száraz a bőr, de jellegzetes időszakokban visszatérhetnek a markánsabb tünetek is. Így például a terhesség alatt – különösen az utolsó harmadban – jelentkező kiütések és a viszketés is a gyerekkori ekcéma fellobbanásának tekinthető. Az egyre gyakoribb krónikus kézekcéma, a tenyéren és a talpon jelentkező diszhidrózis is gyakoribb azoknál, akik gyerekkorban ekcémások voltak.