Gyógynövények pajzsmirigyzavarra

Szerző:Nők Lapja Egészség
2019. november 11.

„Valószínűleg évek óta pajzsmirigybetegségben szenvedek, de gyógyszert csak két hónapja szedek. El vagyok keseredve, mert a várt hatás elmaradt. Az orvosom szerint több időre van szükség, míg átáll a szervezetem. Nem lehet, hogy csak meg akar nyugtatni?”  Sz. Szilárdné, e-mail

 

A szakértő válasza:

Dr. Bérczy Judit

A Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológus főorvosa.

Specialitása a belső elválasztású mirigyek centrális szabályozásának vizsgálata, a centrális típusú elhízás, a meddőség, a vetélés, valamint a mellékvese-betegségek diagnosztizálása, gyógyítása.

www.endokrinkozpont.hu

Érthető, hogy azonnali hatást remélt a gyógyszertől, pedig az nem mindig hoz látványos, gyors javulást. Vagy azért, mert idő kell, míg jobban kifejti a hatását, vagy pedig azért, mert a pajzsmirigyzavar mellett más hormonális probléma is jelen van, melyet szintén kezelni kell. Amennyiben az első eset áll fenn, úgy kipróbálhat néhány gyógynövényt, amelyek alkalmazásával hamarabb térhet vissza a jobb közérzete.

A barátcserje számtalan nőgyógyászati panasz esetén is segít. Remekül alkalmazható menstruációs zavarok és meddőségi problémák esetén, ugyanis növeli a progeszteron szintjét, miközben a prolaktinét csökkenti. Mindemellett a pajzsmirigy autoimmun gyulladását is mérsékli.

Az eleutero (vagy szibériai) ginszeng az egész hormonális rendszerre pozitív hatást gyakorol: többek között csökkenti a kortizol szintjét, segíti a pajzsmirigy működését, valamint mérsékli a vércukorszintet is. Általános közérzetjavító, jó hatással van a krónikus fáradtságra, a hajhullásra, a libidóra, az immungyengeségre és a memóriazavarokra.

A kurkuma csökkenti a pajzsmirigy gyulladását, valamint segít megakadályozni, hogy az immunrendszer tévesen megtámadja a szervet (autoimmun betegség).

Az indiai balzsamfa (más néven guggol) javítja a jód felszívódását, és normalizálja a T3 és a T4 szintjét. Igen hatékonyan fokozza az anyagcsere-folyamatokat, csökkenti a koleszterinszintet és erősíti az immunrendszert.

 

Kérdezze szakértőnket az egeszsegszakertok@centralmediacsoport.hu címen!