Gyakori fejfájás

Szerző:Nők Lapja Egészség
2019. november 12.

„Szerintem abnormálisan sokat fáj a fejem; nem múlik el hét, hogy ne legyen szükségem valamilyen fájdalomcsillapítóra. Már nagyon sokfélét kipróbáltam, de csak átmeneti enyhülést hoznak. Létezik tartós megoldás?” L. Ramóna, e-mail

 

A szakértő válasza:

A fejfájás kezelésében nagyon fontos az egyénre szabott terápia, hiszen a közel azonos tünetek hátterében egyéntől függően más-más kiváltó ok is állhat.

Dr. Prinz Géza

infektológus, pszichiáter, a Fájdalom Központ neurológusa

Közelebbi szakterülete a fejfájás, az idegzsába, a gerincből kiinduló és a neurológiai eredetű fájdalmak diagnosztizálása és gyógyítása.

www.fajdalomkozpont.hu

Az önálló fejfájások különböző típusúak lehetnek: migrén, tenziós vagy a viszonylag ritka, de igen erős fájdalmakat okozó cluster; ezek beazonosítása minden esetben szakorvos feladata. Első körben kikérdezzük a pácienst, majd a panaszok függvényében további kivizsgálást javasolhatunk, ami lehet belgyógyászati, szemészeti, fogászati kontroll vagy képalkotó vizsgálat. A pontos diagnózist a páciens is segítheti, ha fejfájásnaplót vezet, de legalábbis végiggondolja a következő kérdéseket:

  • Milyen jellegű a fejfájás?
  • Milyen gyakorisággal jelentkezik, mennyi ideig tart?
  • A fej melyik részén érezhető?
  • Jár-e más tünettel is (pl. hányinger, szédülés, fénytúlérzékenység)?
  • Milyen fájdalomcsillapító gyógymódokat próbált eddig?

A fejfájás hátterében álló okok alapos felderítése után kezdhetjük meg a fájdalom megszüntetését. Mindezen információk birtokában a megelőző terápiák sikere és sikertelensége alapján lehet összeállítani a terápiás tervet, amihez a beteg aktív együttműködése is szükséges. A cél, hogy tartós fájdalommentesség alakuljon ki a lehető legkisebb mellékhatás mellett.

 

Kérdezze szakértőnket az egeszsegszakertok@centralmediacsoport.hu címen!