Problémamentes babavárás

Szerző:Nők Lapja Egészség
2019. november 13.

„34 éves vagyok, a párommal nagyon szeretnénk végre szülők lenni. Tavaly beteljesedni látszott az álmunk, ám a félidőben elveszítettem a kisbabánkat, aminek az oka nem derült ki. Most újra készen állok a terhességre, de félek, hogy a tragédia megismétlődik. Hogy tudnám megelőzni a bajt?” K. Laura, e-mail

 

A szakértő válasza:

Dr. Pethő Boglárka

szülész-nőgyógyász, az Istenhegyi Géndiagnosztikai, Nőgyógyászati és Családtervezési Centrum meddőségi specialistája

Azt tartja a legfontosabbnak, hogy a hozzá forduló pároknak minden kérdésére részletesen válaszoljon, és senkiben ne maradjanak tisztázatlan kérdések vagy félelemre okot adó bizonytalanságok a várandósság ideje alatt.

www.gendiagnosztika.hu

 

A vetélés, méhen belüli elhalás jóval ritkább a terhesség második trimeszterében, mint az első 12 hétben. A háttérben leggyakrabban anyai betegség áll, de a magzat fel nem ismert genetikai eltérése, a lepény működési zavara is okozhatja. A patológiai feldolgozással együtt is csak az esetek 10 százalékában sikerül az elhalás okát kideríteni, ami lehet például lepényi elégtelenség talaján kialakult krónikus hypoxia, lepényleválás, köldökzsinór-hurkolódás, a magzat fejlődési rendellenessége vagy fertőzés. A boncolási lelet birtokában is kicsi a valószínűsége annak, hogy választ kapjunk az elhalás okára.

A következő terhesség vállalása előtti kivizsgálás elsősorban az anyai betegségek kizárását célozza. Javasolt ennek során kitérni az anya hormononális, anyagcsere-állapotának (inzulinrezisztencia, cukorbetegség, pajzsmirigyműködés zavarai) vizsgálatára, a véralvadási zavarok, immunológiai kórállapotok (autoimmun betegségek), fertőzések (hepatitis B és C, toxoplasma, HIV, chlamydia) feltárására. A következő várandósság során kiegészítő vizsgálatok (pl. genetikai tanácsadás, magzati szívultrahang, genetikai szűrővizsgálatok, kromoszómavizsgálat), felismert anyai alapbetegségek esetén speciális kezelések (pl. véralvadásgátló injekció, hormonpótlás, terhesség alatt alkalmazható vérnyomáscsökkentő kezelés) válhatnak szükségessé. A szervi okok tisztázásán túl ajánlatos pszichológus segítségét is kérni a gyász feldolgozásához.

 

Kérdezze szakértőnket az egeszsegszakertok@centralmediacsoport.hu címen!