Utazás ételallergiás gyerekkel

Szerző:Nők Lapja Egészség
2019. november 14.

„Hatéves kisfiunknak súlyos ételallergiája van, igen hosszú a tiltott ételek listája. Nem lesz baj abból, ha hosszabb útra kelünk vele, ráadásul repülővel?” T. Vidor, email

 

A szakértő válasza:

Dr. Balogh Ádám MSc PhD

gyermekgyógyász, allergiaspecialista, a Budai Allergiaközpont orvosa

Fő szakterületei a csecsemő- és gyermekkori allergiás kórképek, a gyermekkori reflux és a hozzátáplálási nehézségek okainak kivizsgálása és kezelése.

www.allergiakozpont.hu

Nem lesz baj, de tény, hogy indulás előtt sok mindenre figyelniük kell majd. A jegyvásárlás előtt feltétlenül érdeklődjék meg, hogy az adott légitársaság gépén elérhető-e allergénmentes étkezés. Az utazási iroda is adhat erről információt, de nézzék át a légitársaság honlapját és a repülőtér információs oldalát is.

Az utazás szervezésekor érdemes egyeztetni a gyermek kezelőorvosával. A hasznos tanácsok mellett kérjenek tőle igazolást arról, hogy a gyógyszereket – például anafilaxia esetére az adrenalininjekciót – kézipoggyászként magukkal vihessék. Akkor is igazolásra lehet szükség, ha a repülőgépen nem megoldott az allergénmentes étkezés, így önöknek kell felvinni a fedélzetre az élelmiszert. Ezeket egyeztessék le előre, és ne csak az oda, hanem a visszaútra vonatkozóan is.

 

Indulás előtti teendők:

  • Ellenőrizzék az autoinjektor lejárati idejét, ha szükséges, írassanak fel az útra újat! Lehetőség szerint kettőt vigyenek magukkal!
  • A készülék használatára csak vészhelyzetben kerül sor. Fontos, hogy gyakorolják az alkalmazását. Nem ritka, hogy idegesen tévedésből megfordítják az adrenalintollat, így a hatóanyag a combizomzat helyett a hüvelykujjba jut.
  • Feltétlenül kerüljenek a kézipoggyászba a szükséges gyógyszerek, ételek és orvosi igazolások!
  • Az utasbiztosítás megkötésénél is tegyenek említést a gyermek ételallergiájáról!

 

Amire a nyaralóhelyen szükség lehet:

  • Készítsenek listát az allergének neveiről a célország nyelvén, hogy az éttermekben és a készételek vásárlásakor könnyebben eligazodjanak.
  • Legyen kéznél egy kis kártya, ami tájékoztat az allergiáról a célország nyelvén! Viseljen a gyerek az allergiára figyelmeztető karkötőt is!
  • Informálódjanak a legközelebbi kórház, ügyelet és gyógyszertár elérhetőségéről, hogy szükség esetén a lehető leggyorsabban megtalálják a segítséget.

Kérdezze szakértőnket az egeszsegszakertok@centralmediacsoport.hu címen!