Mit tegyünk, ha támad a hasmars?

Szerző:Nők Lapja Egészség
2019. november 27.

A hasmenést legtöbbször fertőzés váltja ki, amelyet szennyezett étel vagy ital fogyasztásával kapunk el, de vírusok, baktériumok és élősködők is lehetnek a kiváltó okok között. Igen ám, de mire érdemes odafigyelni, ha utolért bennünket az igen kellemetlen tünet?

Előzzük meg a kiszáradást!

Igyunk, igyunk, igyunk! Pár napig étel nélkül semmi bajunk nem lesz, de elégséges folyadék nélkül gyorsan kiszáradhat még az egészséges felnőtt is. Mindig biztonságos folyadékot fogyasszunk; javasolt a patikában kapható rehidráló keverék, forralt/kezelt/palackozott víz, gyenge tea, leves. Kerüljük az olyan italok fogyasztását, amelyek vizet vonnak el a szervezettől (kávé, energiaitalok, túlédesített üdítők, bizonyos gyógyteák, illetve alkoholos italok). Ne dőljünk be a népi bölcsességnek: a pálinka ételmérgezés esetén inkább árt, mit használ!

Házi rehidráló keverék recept:

Adjunk 6 csapott teáskanál cukrot és 1 csapott teáskanál sót 1 liter biztonságos vízhez (az eredmény kissé sós lesz!), ezt ízesíthetjük tovább pl. narancslével, leturmixolt banánnal, teával. Kétéves kor alatti gyerekek minden laza széklet után fél pohárral, 2−10 évesek pedig 1-1 pohárral kapjanak ebből. Az ennél idősebbek korlátlanul ihatják a keveréket.

 

Mit együnk?

Enyhe tünetnél azt, ami jólesik. Súlyosabb esetben sokszor kis adagokat a könnyen emészthető ételekből (pl. banán, rizs).

 

Mit vegyünk be?

Azok a hasfogó gyógyszerek, amelyek csökkentik a bélmozgást, elősegíthetik a bélben termelődő káros anyagok felszívódását, ezért ártalmasak lehetnek. A diosmectit és racecadotril hatóanyagú készítmények, illetve a probiotikumok biztonságosak és jótékonyak. Bizonyos esetekben antibiotikum-kezelésre is szükség lehet.

 

Mikor forduljunk orvoshoz?

Ha a székletürítés nagyon gyakori és vízszerű, esetleg véres, magas láz vagy kínzó hasi fájdalom kíséri. A kiszáradás tüneteit észlelve se halogassuk az orvoshoz fordulást. Különösen gyerekeknél alakulhat ki gyorsan súlyos állapot, ilyenkor a gyermek elesett vagy nyugtalan, abnormálisan szomjas, beesettek a szemei, száraz a nyelve, ráncolható a bőre. Ez azonnali ellátást igényel! Akkor is menjünk orvoshoz, ha a tünetek három nap alatt sem javultak.