Betegségre utalhat a száraz bőr

Szerző:Nők Lapja Egészség
2019. december 25.

„48 éves vagyok. Mostanában több apró kellemetlenséget tapasztalok magamon. A legújabb, hogy rettenetesen száraz lett a bőröm: viszket, sőt piros, hámló foltok jelentek meg rajta, és a szám is kicserepesedik. A tüneteimet a klimaxnak tulajdonítottam, de a nőgyógyász visszaküldött a háziorvoshoz, a bőrgyógyász pedig vércukorvizsgálatot javasolt. Úgy érzem, nem veszik komolyan a panaszaimat.” B. Lilla, e-mail

 

A szakértő válasza:

Dr. Borús Hajnal

a Cukorbetegközpont diabetológusa

A cukorbetegek számának rohamos növekedése miatt az inzulinrezisztencia szintjén való beavatkozást tartja a legfontosabbnak. Vallja, hogy a betegség ott még visszafordítható, éppen ezért az inzulinrezisztencia kezelése a közelebbi szakterülete.

www.cukorbetegkozpont.hu

Én úgy látom, hogy komolyan veszik, mert feltehetően mindkettőjük fejében megfordult a cukorbetegség lehetősége, ugyanis a makacs bőrszárazság is utalhat diabéteszre.

A 2-es típusú cukorbetegség sajnos sokáig rejtve maradhat, mivel kezdetben vagy nem okoz komolyabb tüneteket, vagy a betegek másnak tudják be azokat. Mivel ez alattomos betegség, érdemes már a legapróbb jeleket is komolyan venni, ez pedig különösen igaz azokra, akik a rizikócsoportba tartoznak: van a családtagjaik között érintett, magas BMI-vel rendelkeznek, mozgásszegény, egészségtelen életmódot folytatnak, illetve egyéb hormonzavarban is szenvednek. A rizikófaktorok és a gyanújelek megléte esetén érdemes elvégeztetni egy 3 pontos (0’, 60’, 120’) terheléses cukorvizsgálatot inzulinszintekkel, amiből nemcsak a cukorbetegség, de már az esetlegesen fennálló inzulinrezisztencia is diagnosztizálható.

Ahogy már említettem, a bőrszárazság hátterében is állhat cukorbetegség. Ennek oka a magas glükózszintben keresendő: a magas vércukorszint hatására ugyanis fokozódik a vizelet-kiválasztás, és dehidratáció léphet fel.

 

A diabétesz további tünetei:

  • fokozott szomjúságérzés,
  • gyakori vizelési inger,
  • nehezen gyógyuló sebek,
  • gyakori fertőzések,
  • homályos látás,
  • végtagok zsibbadása.

 

Amennyiben igazolódik a diabétesz, komplex terápiára lesz szükség, melyben diabetológus, dietetikus és mozgásterapeuta is részt vesz.

Legfontosabb az életmódváltás, a megfelelő, személyre szabott diéta, illetve a rendszeres testmozgás bevezetése. Ha ez kevésnek bizonyul, akkor gyógyszeres kezelés javasolt.

 

Kérdezze szakértőinket az egeszsegszakertok@centralmediacsoport.hu e-mail címen!