Gyerekkori orrdugulás

Szerző:Nők Lapja Egészség
2019. december 26.

„A hároméves unokám gyakran náthás, folyik az orra, vagy ami ennél is rosszabb, nem folyik. Hallom a hangján, hogy be van dugulva, de a szülők nem tanították meg az orrfújásra, ezért hiába is kérlelem, hogy próbálja meg. Félek, nehogy valami nagyobb baj legyen a pangó orrváladéktól.” H. Miklósné, e-mail

 

A szakértő válasza:

Dr. Holpert Valéria

fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gégeközpont orvosa

A hagyományos fül-orr-gégészet allergológiai vonatkozásaival, valamint a hangképzés zavaraival és kezelésével is foglalkozik.

www.fulorrgegekozpont.hu

Mindenekelőtt azt lenne fontos kideríteni, mitől dugul be a kicsi orra.

Ha megfázott, náthás, valóban csak orrfújásra, illetve az orrspray megfelelő használatára van szükség.

Küzdelmes dolog megtanítani a gyerekeket az önálló orrfújásra. A helyes technikához először az orrlégzést kell megtanulni.

A gyerekek legtöbbször a szájukon át veszik a levegőt, így ahhoz, hogy ki tudják fújni az orrukat, vagy be tudják szívni az orrsprayt, először is a tudatos orrlégzést kell gyakorolni. Kétéves kortól ezt már érdemes játékosan fejleszteni. Jó gyakorlás lehet erre, ha egy tollpihét vagy egy pingponglabdát teszünk az asztalra, amit a kicsinek befogott szájjal kell eljuttatnia – kizárólag az orrán át kifújva a levegőt – az asztal másik végére. Fontos, hogy váltott orrlyukkal is gyakoroljuk ezt a játékot, hiszen orrfújás közben is csak az egyik orrnyílás szabad. Ezzel a játékos gyakorlattal a gyerek eljut oda, hogy nátha esetén tudja, mi a teendő.

A túl sűrű orrváladék megnehezítheti az orrfújást. Ilyen esetben érdemes előtte sós vizes orrsprayt használni, aminek szintén megvan a helyes technikája. A cél az lenne, hogy egy fújással a hatóanyag minél nagyobb része az orrnyálkahártyára kerüljön, hogy ott ki tudja fejteni a hatását. Ha nem jól használjuk, az orrdugulást sem tudjuk megfelelően kezelni.

Ne adják fel, gyakorolják az orrfújást, mert ha a gyerek tartósan szájon át veszi a levegőt, arccsont- és fogfejlődési zavarok, hangképzési és beszédproblémák is kialakulhatnak nála.

 

Kérdezze szakértőinket az egeszsegszakertok@centralmediacsoport.hu e-mail címen!