Megnagyobbodott nyelv

Szerző:Nők Lapja Egészség
2019. december 27.

„Az vettem észre, hogy a nyelvem mintha nagyobb lenne a megszokottnál, ráadásul ég és fáj. A háziorvosom nem mondott semmit, csak elküldött laborvizsgálatra. Elég ez, hogy kiderüljön, mitől van gyulladásban a nyelvem?” K. Lóránt, e-mail

 

A szakértő válasza:

Dr. Ercsei Ibolya

a Trombózis- és Hematológiai Központ hematológusa

Szakterülete a vérszegénység, vérzékenység, a vérsejtszámcsökkenés okainak kivizsgálása, kezelése, a nyirokcsomó-megnagyobbodások okainak tisztázása, speciális hematológiai kórképek diagnosztikája, a vérsejtszám-növekedés hátterének kivizsgálása.

www.tromboziskozpont.hu

Nem elég, de ez az első lépés, mert előfordulhat, hogy a panaszt vészes vérszegénység okozza, ami a B-vitamin hiányával jár. Éppen ezért vizsgálni kell még a B12-vitamin szintjét, annak felszívódási képességét is. Fontos, hogy a vérképet gyomortükrözés is kiegészítse!

Az állapot főleg a felszívódási zavarral küzdőket és a vegetáriánusokat sújtja. Tünetei közt a nyelv gyulladása, égő érzése is szerepel.

A vérszegénység szó hallatán a legtöbben a vashiánnyal összefüggő anémiára gondolnak, pedig a vérszegénységnek több típusa is van. A B12-vitamin hiánya a vérszegénység egyik típusa, ezt nevezzük vészes vérszegénységnek. Szerencsére ma már nem tekinthető vészesnek az állapot, mivel megfelelő készítmények alkalmazásával könnyen pótolható a vitamin.

A vészes vérszegénység felszívódási zavar vagy nem megfelelő táplálkozás eredménye.

A B12-vitamin felszívódásához elengedhetetlen az úgynevezett intrinsic faktor (IF), mivel a vitamin ehhez a fehérjéhez kötődik, ez segíti a felszívódását. Ezt a faktort a gyomor nyálkahártyája termeli. Ha valamilyen oknál fogva a gyomor nyálkahártyája károsodik, és hiányzik az IF (vagy kevés van belőle), úgy a B12 nem képes kellő mértékben felszívódni, és kialakul az anémia. Tünetei: krónikus fáradtság, koncentrációs zavar, fejfájás, sápadtság, szédülés, fejfájás, szapora pulzus. Vészes anémia esetén megfigyelhető még izomgyengeség, zsibbadás, reflexkiesés, memóriazavar, enyhe sárgaság, fogyás, a nyelv égő érzése, annak gyulladása, valamint nyelési zavar.

A részletes vérképelemzés pontos képet ad a probléma okáról. Szerencsére a hiányállapot B12 injekciós pótlásával, és szükség esetén folsav adásával egyszerűen orvosolható. Fontos azonban utánajárni, mi is okozhatja a felszívódási zavart, és ha kiderül, az alapproblémát is kezelni kell!

 

Kérdezze szakértőinket az egeszsegszakertok@centralmediacsoport.hu e-mail címen!