Vérzészavar szülés után

Szerző:Nők Lapja Egészség
2019. december 28.

„Nyolc hónapja szültem, de még mindig rendszertelen a menstruációm. Négy hónappal ezelőtt egyszer megjött, aztán mégis elmaradt, most megint volt, de csak egy kicsi. Nem értem, hiszen már csak napi egyszer szoptatok. Normálisnak tekinthető ez még?” S. Vivien, e-mail

 

A szakértő válasza:

Dr. Józan Gyöngyi,

a Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza

Kiemelt szakterülete az endometriózis, mióma, ciszták, rákos elváltozások, inkontinencia kezelése, szükség esetén műtéti megoldása.

www.nogyogyaszatikozpont.hu

Változó, hogy kinél mikor érkezik el a szülés utáni első menstruáció. Nem ritka, hogy a kismama eleinte rendszertelen vérzést tapasztal, ami teljesen normális jelenség.

Szülés után a prolaktin nevű hormon szintje az egekben van, mivel ez a hormon felelős – többek között – a tejelválasztásért. Amennyiben a mennyisége nem áll vissza az alacsonyabb tartományba, a menstruáció elmarad, illetve rendszertelen lesz. Ezért aztán minél tovább és minél többet szoptat a kismama, annál később jelentkezik a menstruáció. Ilyenkor szünetel a peteérés is, megakadályozva ezzel egy újabb gyermek fogantatását. Ha az anyuka már kevesebbet szoptat (és ezzel egy időben a prolaktinszintje is csökken), ismét beindul a ciklus. Ez az oka, hogy pontos időt nem tudunk meghatározni az első menstruáció megjelenésére.

Ha átmenetileg kevesebbet szopizik a baba, akkor megjelenik a vérzés, ha ismét többet, akkor megint abbamaradhat. A tej elapadása után azonban pár hónapon belül jelentkeznie kell a vérzésnek.

 

Orvoshoz akkor kell fordulni, ha:

  • a tejapadást követően sem jelentkezik vérzés;
  • az első menstruációt követő 6 hónap múlva is rendszertelen a vérzés;
  • többszöri, nagyon erős, fájdalmas a vérzés;
  • többször előfordul, hogy túl gyenge, rövid ideig tart.

 

Ilyen esetben a fizikális vizsgálatot UH-vizsgálat, rákszűrés, majd a hormonpanelek ellenőrzése követi. Ezek alapján minden bizonnyal kiderül, mi is okozza a panaszt.

 

Kérdezze szakértőinket az egeszsegszakertok@centralmediacsoport.hu e-mail címen!