Ugyanaz a gyógyszer olcsóbban?

Szerző:Nők Lapja Egészség
2020. január 6.

Alighanem mindannyiunkkal megesett már, hogy a patikus a felírt készítmény helyett ugyanannak a gyógyszernek egy olcsóbb változatát ajánlotta. És biztosan sokunkban felmerült a kérdés: megbízhatunk ezekben a készítményekben?

Mi az, hogy generikus?

A generikus gyógyszerek, más néven generikumok fogalma az olyan gyógyszereket jelöli, amelyek egy korábban már engedélyezett készítmény hatóanyagait tartalmazzák, éspedig pontosan ugyanabban az összetételben, amilyenben az „eredeti”, szaknyelven originális gyógyszer. Magyarán: a generikum nem más, mint egy teljesen tökéletes gyógyszermásolat.

 

Miért kerül kevesebbe?

Egy új gyógyszer „megszületése” finomhangolásokkal teli, hosszadalmas és meglehetősen költséges folyamat, ráadásul komoly felelősség is nyomja a kutatók vállát. Annak megvizsgálása, igazolása, többszöri ellenőrzése és tesztelése, hogy egy anyag milyen mennyiségben, esetleg milyen más anyagokkal és milyen arányban kombinálva éri el a leghatékonyabb és legkevesebb mellékhatással járó gyógyító hatást, átlagosan tíz-tizenöt évnyi kutatómunkával és ennek megfelelő költségekkel jár. Ennek a folyamatnak a végén születik meg az új gyógyszer egy addig nem ismert hatóanyaggal vagy több, már ismert hatóanyag eddig nem létező kombinációjával – ezt nevezik szaknyelven originális, innovátor vagy referenciagyógyszernek.

Az originális szereknek tehát azért magasabb az áruk, mert a fejlesztésbe tett tíz-tizenöt évnyi kutatómunkát és pénzt vissza kell hozni. Ennek záloga a magasabb áron kívül a kizárólagosság is: az originális gyógyszereket termékszabadalmi oltalom védi, azaz a piacra kerülés utáni első húsz, sőt néha huszonöt évben másik gyógyszergyártó nem léphet piacra megegyező összetételű szerrel. Amikor viszont lejár ez az idő, szabaddá válik a verseny: a referenciakészítmény összetétele nyilvános, le lehet másolni és el lehet kezdeni saját márkanéven árulni. Mivel ezeket a cégeket már nem terhelik a fejlesztési időszak költségei, a kiadásaik nagyságrendekkel alacsonyabbak lesznek, mint az originális szer gyártójának, ezért a generikus gyógyszer ára a töredéke lesz a referenciakészítményének.

 

Jobb? Rosszabb?

Ezt a kérdést majd’ mindenki felteszi a patikusnak. A figyelmes olvasó már tudja a választ: se nem rosszabb, se nem jobb. A generikus gyógyszer nem hamisítvány, nem gagyi másolat, hanem teljesen ugyanaz a szer, mint az eredeti, hiszen ugyanazt az aktív hatóanyagot tartalmazza, ugyanolyan mennyiségben, így a hatása is ugyanaz lesz – csak a márkanév különbözik. Ha tehát legközelebb generikumot ajánl a gyógyszerész, nyugodtan fogadjuk el.