Ciszta a térdhajlatban

Szerző:Nők Lapja Egészség
2020. január 9.

„Úgy gondolom, 34 évesen még fiatal vagyok ahhoz, hogy porckopásom legyen. Gyógytornász vezette pilatesórákra járok, ez igazán nem megerőltető mozgásforma, mégis fáj a térdem, pontosabban a térdhajlatban érzem a rendkívül kellemetlen, feszítő fájdalmat.” L. Veronika, e-mail

 

A szakértő válasza:

Dr. Arnold Dénes Arnold MSC

a FájdalomKözpont fájdalomspecialistája, sebész, a neurálterápia és a HKO (hagyományos kínai orvoslás) szakorvosa

Elsősorban mozgásszervi fájdalmak, bizonytalan eredetű fájdalmak, krónikus fájdalmak gyógyításával foglalkozik. Gyógyító, fájdalomcsillapító tevékenységét a holisztikus megközelítés jellemzi.

www.fajdalomkozpont.hu

Sok minden okozhatja a fájdalmat fiatal korban is. Ha térdhajlításkor, járáskor fáj a térdhajlata, a térd mögötti rész, könnyen lehet, hogy Baker-ciszta okozza a problémát. A jelenség mindenképpen ellenőrzést igényel.

A ciszta egy folyadékkal teli tömlő, amelynek számos típusa ismert. Amennyiben a térd ízületében valamilyen károsodás vagy gyulladás alakul ki, esetleg megsérül, vagy kopik a porc, felhalmozódhat a térdben található ízületi folyadék – amelynek feladata az ízületi súrlódás csökkentése –, és kialakul a kis tömlő. Mindenképpen érdemes kivizsgáláson részt venni, ha az alábbi tüneteket tapasztaljuk:

  • térdfájdalom,
  • duzzanat a térdhajlatban, olykor a lábon is,
  • a térd merevsége,
  • feszítő érzés a térdhajlatban,
  • a térd teljes behajlításának akadályoztatása.

Ritka esetben a ciszta szétrepedhet, és az ízületi folyadék a kétfejű lábikraizomra szivároghat, ami éles fájdalmat, kipirosodást okoz a lábszáron. Mivel ezek a tünetek utalhatnak akár trombózisra is, a szimptómák jelentkezése esetén azonnali orvosi ellátás szükséges!

Ha megszületik a diagnózis, kímélni, pihentetni kell a lábat. Jó hatású lehet a jegelés és a felpolcolás, szükség esetén fájdalomcsillapító is alkalmazható. Ha nagy a duzzanat, a ciszta kirepedésének megakadályozására egy tűvel leszívhatjuk a felesleges folyadékot a térdízületből, a zavaró tömlő pedig akár műtéti úton is eltávolítható. A cél mindenképpen a kiváltó betegség beazonosítása és meggyógyítása. Ahogy a túlzott ízületi folyadéktermelést kiváltó betegséget megszüntetjük, rendszerint a ciszta is felszívódik.

 

Kérdezze szakértőinket az egeszsegszakertok@centralmediacsoport.hu e-mail címen!