Negatív allergiateszt

Szerző:Nők Lapja Egészség
2020. január 10.

„Köhögök, tüsszögök, folyik az orrom, viszket a szemem, az allergiateszt mégis negatív lett. Nem tudom elhinni, hogy nem vagyok allergiás! Mi ilyenkor a teendő?” Zs. Titanilla, e-mail

 

A szakértő válasza:

Dr. Balogh Katalin

allergológus

A Budai Allergiaközpont főorvosa. A légúti allergiás betegségek, az allergiás nátha mellett a szájüregi lokalizációjú folyamatok, fogászati allergiák kivizsgálásával foglalkozik.

www.allergiakozpont.hu

Az allergia vérvizsgálattal vagy Prick-teszttel, azaz alkaros bőrpróbával is igazolható. Utóbbi során az allergén kivonatát helyezik a bőrre, majd azt megkarcolva elősegítik, hogy az allergén érintkezhessen a szaruréteg alatti szövetekkel. Mindig az orvos dönti el, kinél melyik tesztet célszerű alkalmazni.

Mindkét esetben előfordulhat, hogy a beteg panaszai ellenére sem igazolható az allergia, úgynevezett álnegatív eredmény születik. Ilyen esetekben a másik módszerrel is elvégezzük a vizsgálatot. Ez azért különösen lényeges, mert a tünetek meglétén túl az allergia megfelelő kezeléséhez a specifikus IgE-ellenanyagok jelenlétének igazolása is szükséges. Ha a vizsgálatok a tünetek ellenére sem mutatnak allergiát, annak több oka is lehet.

Álnegatív eredmény esetén tüneti kezelésre van lehetőség, vagyis a megfelelő szerekkel a panaszok a pontos diagnózis felállításáig enyhíthetők. Ha azonban a beteg tartós megoldást keres, az allergén immunterápiás kezeléshez mindenképp szükséges a tüneteket kiváltó allergén azonosítása. Allergén immunterápiát javaslunk minden betegnek, aki

  • nem elégedett a gyógyszeres kezelés eredményével;
  • nem szeretne tartósan gyógyszereket szedni;
  • tart az allergiás asztma kialakulásától;
  • enyhe asztmás betegeként tart az asztmája súlyosbodásától.

Az allergiavizsgálat eredményétől függően a kezelés során a beteg azt az allergént kapja szigorúan ellenőrzött, tisztított formában, amire allergiás. Az immunterápia segítségével 3-5 évre tartósan megszüntethető az allergia, azonban ehhez a kezeléshez az említett okok miatt nélkülözhetetlen az allergiavizsgálat, a tüneteket okozó allergén pontos azonosítása.

 

Kérdezze szakértőinket az egeszsegszakertok@centralmediacsoport.hu e-mail címen!