Mi az a minisztrók?

Szerző:Nők Lapja Egészség
2020. január 11.

„A közelmúltban történt, hogy minden előjel nélkül nagyon furcsán éreztem magam. Az arcom egyik fele szinte lebénult. Mosoly helyett csak torz grimaszra voltam képes, elgyengültem, csaknem elájultam. A férjem azonnal száguldott velem az ügyeletre, ahol TIA-t diagnosztizált az orvos. Mentőt akart hívni, de akkor már teljesen jól éreztem magam, ezért aláírtam, hogy nem kérek beszállítást. Rosszul tettem?” S. Valéria, e-mail

 

A szakértő válasza:

Dr. Jakab Gábor PhD

a Neurológiai Központ neurológusa

Speciális szakterületei: szklerózis multiplex, sztrók, TIA, Parkinson-kór, Alzheimer-kór diagnosztizálása, kezelése.

www.neurologiaikozpont.hu

Bizony rosszul, de úgy látszik, szerencséje volt, és nem lett nagyobb baj. A minisztróknak is nevezett TIA, (transiens ischaemiás attack, magyarul átmeneti agyi keringészavar) ugyanolyan tünetekkel jár, mint a sztrók, de ezek a tünetek néhány perc múlva, legkésőbb 24 órán belül megszűnnek.

Ahogyan a sztróknál, úgy a TIA esetében is jellemzően hirtelen kezdődnek az idegrendszeri tünetek, az alább felsorolt jelenségek egyéni kombinációja:

  • Az arc egyik oldala lebénul, az érintett nem tud szimmetrikusan mosolyogni, az egyik szájszéle és/vagy szeme lekonyul, a nyelvét nem tudja kinyújtani, nyelési nehézséggel küzd.
  • A beteg nem képes felemelni vagy megtartani mindkét karját, mert gyengeséget érez az egyikben, esetleg nem is tudja mozgatni.
  • A beszéd zavarossá, elmosódottá válik, az is elképzelhető, hogy a beteg a szándéka ellenére sem tud megszólalni.
  • Egyensúlyzavar, járási nehézség, esetleg fejfájás, látászavar is jelentkezhet.

Nem feltétlenül mutatkozik meg egyszerre minden tünet, de ha többet is felfedezünk, az könnyen utalhat sztrókra vagy TIA-ra.  Ha a panaszok néhány percen belül elmúlnak és nem annyira erőteljesek, könnyen lehet, hogy „csak” az utóbbi jelenségen, vagyis az átmeneti agyi keringészavaron estünk át. Ebben az esetben is mindenképpen mentőt kell hívni, mert nem tudhatjuk, hogy TIA-ról van-e szó, vagy továbbfejlődnek a folyamatok, és valódi sztrók alakul ki.

TIA esetében nem pontosan meghatározható percekről van szó, hanem arról, hogy a folyamat reverzibilis (visszafordítható), tehát relatíve gyorsan – esetleg akár percek alatt – elmúlnak a tünetek. Pontosan ebben áll a veszély is, hiszen a beteg sokszor csak egy múló kellemetlenségre emlékezik, és nem érzi szükségét a kivizsgálásnak.

 

Kérdezze szakértőinket az egeszsegszakertok@centralmediacsoport.hu e-mail címen!