Papír nélkül

Szerző:Nők Lapja Egészség
2020. január 12.

„Magánorvoshoz járok több rendelésre is, de leletet sosem kapok ezekről a vizitekről, 20 ezer forintért ez nem fér bele? Már többször jelezem, hogy más rendeléseken is kérnék ezeket tőlem, de nem tudom felmutatni, a figyelmem pedig nem terjed ki minden részletre, amikor az orvos magyaráz, különösen, ha latinul. Jogom lenne a leletet írásban is megkapni?” Erzsi, e-mail

 

A szakértő válasza:

Dr. Asbóth Márton

betegjogi szakértő

A TASZ Magánszféraprojektjének vezetője.

A magyar egészségügy olyannyira külön világokra szakadt, hogy néha már talán eszünkbe sem jut, hogy a csillogó, nyugati országokat idéző magánrendelés és a sokszor lepusztult állami egészségügy valójában ugyanazt a szolgáltatást nyújtja – legalábbis jogi értelemben. Mind az állami szolgáltató, mind pedig a magánellátó köteles betartani a betegjogokat előíró törvényi rendelkezéseket.

 

Az egészségügyi törvény kifejezetten kötelezi az egészségügyi szolgáltatókat – legyenek bár állami vagy magánfenntartásúak – a betegdokumentáció vezetésére. A dokumentációnak az ellátással kapcsolatos minden fontos információt tartalmaznia kell, sőt az egészségügyi szolgáltatóknak hosszú évekig meg is kell őrizniük a nemcsak az iratanyagot, hanem az úgynevezett képalkotó diagnosztikai leleteket is – mint amilyenek például a röntgen- vagy CT-felvételek.

 

A törvény kimond egy első látásra talán nehezen érthető, de nagyon fontos alapelvet: az egészségügyi dokumentációval az egészségügyi szolgáltató, az abban szereplő adattal a beteg rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy a dokumentumok előállításának, megőrzésének a felelőssége az egészségügyi szolgáltatóé – azonban maga az adat a betegé, akinek így bármikor joga van a dokumentációba betekinteni vagy arról másolatot kapni. Az adatokat ráadásul az EESZT-be, az elektronikus állami nyilvántartásba is fel kell tölteni, így a dokumentációt akár otthonról is elérhetjük az eeszt.gov.hu oldalon.

 

Mindebből már látható, hogy ha az egészségügyi ellátás során nem készül dokumentáció, az súlyos jogszabálysértés. A beteg mindenkor joggal követelheti, hogy készüljenek el a megfelelő dokumentumok, amiket ő is megismerhet. Ha ez külön kérésre sem történik meg, először az intézmény vezetőjéhez, fenntartójához érdemes betegjogi panaszt intézni, de végső soron, súlyosabb esetben még egy személyiségi jogi per is elképzelhető.

 

Azt azért meg kell jegyezni, hogy ha szóban nem értjük az orvos magyarázatát, aligha a betegdokumentumok fognak felvilágosítani, amelyek nemigen szoktak közérthetők lenni. Ilyen esetben érdemes visszakérdezni, vagy akár megkérni az orvost, hogy készítsen pár rajzot, jegyzetet, hogy megérthessük, pontosan mit állapított meg.

 

Kérdezze szakértőinket az egeszsegszakertok@centralmediacsoport.hu e-mail címen!