A légzés könnyítője: eukaliptusz

Szerző:Nők Lapja Egészség
2020. január 14.

A mirtuszfélék családjába (Myrtaceae) tartozó örökzöld fának, az eukaliptusznak több mint 700 fajtája ismert, ezek túlnyomó többsége Ausztráliában és Tasmániában őshonos. Nagyon gyorsan nő, magassága elérheti a 70 métert is. A fa levele helyett szürkésfehér kérgét hullatja, melyből papírt készítenek.

Gyűjtése

A hatóanyagok a növény leveleiben koncentrálódnak, ezért gyógyászati célokra az eukaliptuszleveleket gyűjtik.

 

Mire jó?

Tudta?

Bár gyökere rendkívül sok vizet képes felszívni a földből, olaja erősen gyúlékony, erdőtüzek esetén nem ritka, hogy a fa egyszerűen szétrobban.

A gyógyászatban elsősorban a növény lepárlásából nyert illóolajat használják. Belélegezve erősen baktérium- és vírusölő, valamint köptető hatású, ezért meghűléses betegségek kezelésére gyakran ajánlják az eukaliptuszos inhalálást, mely megkönnyíti a légzést és csökkenti a köhögési ingert. Remek fertőtlenítő, hűsítő, fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő, emellett a nyákoldásban és a görcsoldásban is a segítségünkre lehet. Leveleinek kivonatával sebeket, keléseket kezelhetünk, antiszeptikus hatása miatt pedig a fogászatban (hígított formában) szájöblítőként is alkalmazzák. A brazil népi orvoslásban az eukaliptuszt influenza, láz és egyéb légúti fertőzések kezelésére használták.

 

Hogyan alkalmazzuk?

A leveleiből főzött tea természetes lázcsillapító, de légúti megbetegedésekre és hörghurutra is ajánlott – ehhez egy teáskanálnyi szárított levelet forrázzunk le egy csésze vízzel, hagyjuk állni 10 percig, majd szűrjük le és naponta legfeljebb 2 csészével fogyasszuk. Hígított illóolaja a mellkas, homlok és orrmelléküregek bedörzsölésekor vérbőséget okoz, tisztítja a légutakat, valamint csillapítja az asztmával járó zihálást, fulladozást. Borogatás formájában mérsékli a reumás ízületek fájdalmát, merevségét. A téli időszakban illóolajából érdemes pár cseppet a párologtatónkba is tenni belőle, így baktériumölő hatása a levegőben is érvényesülhet.

 

Ellenjavallatok

Illóolaja belsőleg alkalmazva nagyon mérgező, ezért fogyasztása tilos! Túladagolása émelygéssel, hányással, hasmenéssel járhat. Az arra érzékenyeknél külsőleg bőrkiütéseket okozhat. 5 évesnél fiatalabb gyerekek számára nem ajánlott használata. Gyengítheti egyes gyógyszerek hatását.