Támadnak a rhinovírusok

Szerző:Nők Lapja Egészség
2020. január 29.

„Ezidáig sikerült megúszni a tüsszögéssel, orrfolyással járó megfázást, de úgy érzem, a szervezetem tartalékai kimerülőben vannak. Van rá mód, hogy a tavasz beköszöntéig elkerüljön a nátha?” K-né, S. Etelka, e-mail

 

A szakértő válasza:

Dr. Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gégeközpont orvosa

Specialitásai az orrmelléküreg és a fül gyulladásos betegségeinek gyógyítása, az orrüreg és a gége elváltozásainak preventív és diagnosztikai vizsgálatai, a légúti allergiás megbetegedések kivizsgálása és gyógyítása.

www.fulorrgegekozpont.hu

A felnőtteknél a náthát a legtöbb esetben a rhinovírusok okozzák, amelyeknek az őszi-téli hónapokban az orrüreg a kellemes, 33 Celsius-fokos hőmérsékletével ideális környezetet biztosít.

A vírusok emberről emberre, cseppfertőzéssel – tüsszentés során a levegőbe jutva, onnan belélegezve – terjednek. Az alacsony hőmérséklet azonban önmagában nem magyarázat arra, hogy miért esnek ágynak egyesek a kórokozó jelenléte miatt.

 

Érdemes tudni:

  • Könnyebben lesz náthás, akinek alacsony a szervezetében a D-vitamin szintje, amely alapvető szerepet játszik az immunrendszer működésében.
  • Kevesebb a napfény, ezért több időt töltünk zárt térben, a kórokozók pedig könnyen terjednek a közösségekben.
  • Egy lehetséges magyarázat, hogy a kórokozók elleni védekezésben kulcsszerepet játszó fehérvérsejtek kevésbé hatékonyan képesek felvenni a harcot a betolakodókkal szemben.
  • Fel nem ismert, vagy nem megfelelően kezelt légúti allergia vagy reflux is tartós gyulladást okozhat az orrnyálkahártyán, ami miatt megnő a fogékonyság a légúti betegségekkel szemben.

 

Az időjárási viszonyokat nem tudjuk befolyásolni, annyit azonban megtehetünk, hogy támogatjuk a szervezetünk védekezőképességét.

  • Szedjünk rendszeresen D-vitamint, valamint pótoljuk a vasat, a cinket és a C-vitamint!
  • Alapvető az elegendő alvás, a rendszeres, mértékkel végzett testmozgás és a tápanyagokban gazdag, egészséges étrend.
  • Nem lehet elégszer hangsúlyozni a rendszeres kézmosás fontosságát.
  • Tüsszentésnél, ha nincs kéznél zsebkendő, akkor ne a tenyerünket, hanem a könyökhajlatot használjuk, hogy meggátoljuk a kórokozók levegőbe jutását.
  • Ha betegek vagyunk, kerüljük a közös evőeszköz, pohár használatát.
  • A gyulladt területek kiváló táptalajt biztosítnak a vírusoknak. Kezeltessük a légúti allergiát, a krónikus arcüreggyulladást, a refluxot és az asztmát!

Kérdezze szakértőinket az egeszsegszakertok@centralmediacsoport.hu e-mail-címen!