Mikor hívjunk mentőt a beteg gyerekhez?

Szerző:Nők Lapja Egészség
2020. február 15.

A természetes, otthoni praktikák sok esetben segítenek a kis betegeken, ám vannak olyan helyzetek, amikor elkerülhetetlen, hogy a gyerek orvosi segítséget kapjon – lehetőleg minél hamarabb. Épp ezért fontos, hogy tisztában legyünk vele, mely tünetekre kell kiemelten figyelni.

Elsősorban 3 hónaposnál fiatalabb csecsemőknél kell készenlétben lenni és orvoshoz fordulni, amennyiben szabályos csillapítás ellenére sem enyhülő magas lázat és elesett állapotot tapasztalunk.
Szintén komolyan kell venni az intenzív, nem múló köhögést, a kínzó fülfájást és bizonyos hasi tüneteket, dr. Sal Péter szerint ilyen esetekben akár többszöri vizsgálatok is szükségesek lehetnek. A homeopata-gyermekorvos hozzáteszi, amennyiben egy kisgyermek 4 napnál hosszabb ideig lázas, mindenképp újbóli vizsgálat javasolt, hiszen ellenőrizni kell az esetleges bakteriális szövődmények keletkezését. A szakember ennek alapján dönt a továbbiakról, addig semmi esetben sem ad rutinszerűen antibiotikumot, hiszen a feleslegesen adott antibiotikum is az egyik oka a világon immár egyre nagyobb fenyegetést jelentő rezisztens törzsek elszaporodásának

Amikor tényleg kell a segítség

A pánikot általában érdemes kerülni, de akadnak helyzetek, amikor nincs idő tétovázásra.
Ha a gyermek nem vesz levegőt, eszméletlen vagy a pulzusa nem tapintható, mindenképpen hívjunk mentőt és a segítség megérkezéséig kövessük a szakemberek utasításait. Fontos, hogy ilyen helyzetekben amennyire lehet, próbáljuk megőrizni nyugalmunkat, ugyanis minél több információval tudunk szolgálni a mentősöknek, a szakemberek annál hatékonyabban és gyorsabban tudnak segíteni, illetve mi is annál jobban tudunk reagálni a feszült helyzetben.
Szintén értesítsük a mentőket egyes légzészavarok, valamint olyan idegrendszeri tünetek esetén, mint az eszméletlenség, izomrángások, feltűnő aluszékonyság vagy szokatlan, heves nyugtalanság.
Ha a gyermek eszméleténél van, a mentősök utasításait követve igyekezzünk nyugodt környezetet teremteni számára.

Otthoni praktikákkal a könnyebb tünetek ellen

Egyes megbetegedéseket – mint például az orrmelléküreg-gyulladás vagy a torokpanaszok -, ha szemfülesek vagyunk, a kezdeti időszakban is elcsíphetjük. A légutak tisztítása ilyenkor központi kérdés, az orrváladékot akár fújással, akár szívással, de mindig el kell távolítani. Orrfújásnál nagyon fontos a helyes technika, hogy a váladék ne préselődjön se a melléküregekbe, se a fülkürtön át a dobüreg felé. Torokpanaszok esetén érdemes megfigyelni a torokképletek színét, a nyelv felszínét, a torok duzzanatát, és tapintsuk meg mindig a nyaki nyirokcsomókat is. Ha időben reagálunk, az antibiotikumok alkalmazása is elkerülhető, hiszen a torokgyulladások 90%-a vírusos eredetű, és a várakozási idő alatt szedett homeopátiás szerek sok esetben megoldják a problémát.

 

Természetesen, mint minden “öngyógyító” módszernél, nagyon fontos, hogy a kompetenciánk határait ne lépjük át, és ha a tünetek nem múlnak, forduljunk orvoshoz!