Okozhat panaszokat a füldugó?

Szerző:Nők Lapja Egészség
2020. február 23.

„Évek óta csak füldugóval alszom, mert zajos utcára néz az ablakom. Egy ideje kellemetlen jeleket vettem észre magamon: zúg, cseng és viszket a fülem, gyakran szédülök. Lehet, hogy a füldugó a bűnös?” Z. Ilonka, Budapest

 

A szakértő válasza:

Dr. Holpert Valéria

fül-orr-gégész, foniáter

www.fulorrgegekozpont.hu

Lehetséges, hogy a gyakori használat kisebb problémákat okozhat, például fülzsír-felhalmozódást. Normál esetben a fülzsír kifelé távozik a hallójáraton keresztül, ám ha ezt rendszeresen elzárjuk a füldugókkal, akkor fülzsírdugó alakulhat ki.

A füldugók rendszeres használata során a fülfertőzés kialakulásának is nagyobb az esélye. Ez akkor fordulhat elő, ha az erőltetett behelyezéskor sérül a hallójárati bőr védőrétege, és a bőr felszínén lévő kórokozók, valamint a füldugón lévő a baktériumok a bőrfelszín alá kerülnek. A fülfertőzés tünet lehet a fájdalom, a fülfolyás, a halláspanasz és a szédülés.

Érdemes nagyobb figyelmet fordítani a füldugók tisztítására, emellett lényeges a megfelelő fülhigiénia is. Ha fülzsírdugóra vagy fertőzésre utaló tünetei jelentkeznek, forduljon szakemberhez!

 

Kérdezze szakértőinket az egeszsegszakertok@centralmediacsoport.hu e-mail-címen!