Az iszappakolás jótékony hatásai

Szerző:Nők Lapja Egészség
2020. március 1.

A gyógykezelésekhez használt különböző iszapokat folyókból, tavakból vagy tengerekből nyerik, ebből adódóan a származási hely határozza meg az egyes iszaptípusok ásványianyag-összetételét. Ez és a hő együttesen fejtik ki a jótékony hatásukat a kezelés során.

A felfőzött iszapot vastag rétegben felviszik a kezelendő felületre vagy az egész testre, amit aztán bebugyolálnak. A massza nagyon jól tartja a meleget, és lassú a hőátadása, aminek köszönhetően nem érezzük égetőnek a még 42-45 Celsius-fok körüli hőmérsékletet sem, miközben az ilyen forró vízről ezt már nem mondhatjuk el.

A hőhatás vérbőséget okoz, fokozza az anyagcserét, oldja a merevséget és lazítja az izmokat. Főként idült mozgásszervi betegségek kezelésére, kopásos és meszesedéses elváltozásokra, gyulladásos megbetegedésekre használják, de sportsérüléseket is kezelnek vele. Az iszapban található tápanyagok a bőrre is jó hatással vannak, ezért szépészeti és bőrgyógyászati célokra is előszeretettel alkalmazzák.

Tudta?

Egyes helyeken paraffinolajjal keverik az iszapot. A parafangó-kezelés (a fango olaszul iszapot jelent) abban különbözik a hagyományos iszappakolástól, hogy nem jár kellemetlen szagokkal, és a terápia végén könnyebben eltávolítható a testről.

A kezelés általában 20 percig tart, utána javasolt legalább fél órát pihenni. Az iszapkezelés szükségességét és módját szakembernek kell meghatároznia: nem mindegy, hogy valakinél az egész testet érintő tekercselést alkalmazzák, vagy csak az adott területet kezelik, mint ahogyan az sem, hogy a szóban forgó problémára milyen hőmérsékletű alapanyagot használnak.

Az iszappakolás során létrejövő hőhatás – különösen, amikor az egész testet érinti – megterhelheti az idősek szervezetét, ezért az ő esetükben nagy körültekintéssel alkalmazható. Visszértágulatnál, visszérgyulladásnál, keringési rendellenességgel járó szívbetegségeknél nem ajánlott, mint ahogyan a daganatos megbetegedések, a magas vérnyomás, a máj- és veseelégtelenség, illetve a terhesség is kizáró oknak számítanak.

 

További érdekességekért lapozza fel a Nők Lapja Egészség magazint!