Mit tegyünk a rekedtség ellen?

Szerző:Nők Lapja Egészség
2020. március 2.

Egy egyszerű náthából is kialakulhat gége- és hangszálgyulladás, ami napokra, vagy akár hetekre is némaságra kárhoztathat bennünket.

A téli vírusos légúti betegségek egyik gyakori kísérő tünete a rekedtség. A nátha és az influenza során sokszor a lecsorgó váladék vezet a gége és a hangszalagok gyulladásához és duzzanatához, de alsó légúti fertőzések és elhúzódó köhögés mellé is társulhat. Az is előfordul, hogy az orrlégzés akadályoztatása miatt a szánkon vesszük a levegőt, így a garat kiszárad, és fogékonyabbá válik a kórokozók okozta fertőzésekre.

 

Sok beszédnek sok a baja

Azok is veszélyben vannak, akik foglalkozásuknál fogva sokat beszélnek, a pedagógusoknál például különösen gyakran fordul elő a gége és a hangszálak gyulladásos betegsége. – A nők kisebb gégefedővel és rövidebb hangszálakkal rendelkeznek a férfiaknál, így a hangjuk tisztább és halkabb. Ha gyakran beszélnek temperamentumosan, hangosan vagy izgatottan, akkor hajlamosak túlfeszíteni a hangszálaikat, ami szintén vezethet gyulladáshoz – magyarázza dr. Pándi Ottó fül-orr-gégész szakorvos.

A betegség tünetei jellegzetesek: berekedünk, vagy épp teljesen elmegy a hangunk, emellett pedig a nyeléssel is gondjaink lehetnek, és megfájdul a torkunk. Amikor a hangszalagjainkkal probléma adódik, gyakran krákogunk – ez azonban nem a legjobb ötlet, mert nagyon igénybe veszi a hangszalagok széleit, amelyeknek kulcsfontosságú szerepük van a hangképzésben. A hangszalagok széle így idővel megvastagodhat, ez pedig akár a hang hosszú távú torzulásához is vezethet.

 

Mi segíthet?

– A legfontosabb, hogy ilyenkor ne erőltessük a beszédet! A suttogás különösen ártalmas, mivel plusz terhet ró a területre, és ezzel lassítja a gyógyulást. Ha muszáj megszólalnunk a betegség ideje alatt, azt igyekezzük normál hangerővel tenni. A legjobb, ha ezeket a napokat otthon vészeljük át, hiszen a munkahelyünkön aligha kerülhetjük el a kommunikációt, így pedig elhúzódhat a felépülésünk. A dohányosok gégéje eleve nagyobb terhelésnek van kitéve, épp ezért legalább ilyenkor próbálják meg felfüggeszteni a cigarettázást. Még ennél is jobb lenne, ha egyúttal megpróbálkoznának a leszokással.

  • A „csendes pihenő” időszaka alatt fogyasszunk minél több folyadékot, hogy a hangszalagokat és a garatot nedvesen tartsuk.
  • A hideg inhalálás (főleg sóoldattal) hasznos lehet, ám a meleg pára, de még a szauna is ártalmas. Használhatunk nyákoldókat, gyulladáscsökkentő gyógyszereket, szopogató tablettákat, torokcukorkákat.
  • Segíthet a kakukkfűtea és a tengervizes orrspray, amelynek ásványi anyagai táplálják a nyálkahártyát.
  • A torkot irritáló fűszeres, forró vagy hideg ételek, italok viszont nem igazán hasznosak.