A szívritmuszavar típusai

Szerző:Nők Lapja Egészség
2020. március 5.

Ha a szív működése hosszú távon nem szabályos, és ez már funkciózavarral jár, így a vért sem pumpálja elég hatékonyan, szívritmuszavarokról beszélhetünk. A felismerést nehezíti, hogy ezek akár tünetek nélkül is „dolgozhatnak” bennünk éveken át.

 • A pitvarfibrilláció a leggyakoribb tartós szívritmuszavar.
  Jellemzője, hogy a szív pitvarainak ritmusos, koordinált működése megszűnik, a megfelelő erősségű összehúzódások hiányában a vér nem tud teljesen kiürülni a pitvarokból. A pangó vér hajlamos a rögösödésre, a betegek szívpitvarában kialakuló vérrög pedig a kamrán át a főütőérbe kerül, onnan pedig az ütőerekbe, ahol elakadva érelzáródást (embóliát) okoz. Pitvarfibrilláció esetén a stroke kockázata ötször magasabb, mint az átlagnépességben.

 

 • A kamrafibrilláció életveszélyes ritmuszavar.
  Ilyenkor a szívkamra szabálytalanul remegni, rángani kezd, és nem húzódik össze eléggé ahhoz, hogy az oxigéndús vért eljuttassa a szívizomzathoz és a többi szervhez. Ekkor a szívet defibrillátor segítségével vissza kell zökkenteni a megfelelő ritmusba. Legtöbbször akkor alakul ki, ha egyéb, kifejezetten súlyos, a szívet károsító állapot áll fenn pl. oxigénhiány (infarktusban), ionzavarok, súlyos anyagcserezavar, vagy a szívre ható gyógyszereket túladagolták. A hirtelen szívhalál hátterében leggyakrabban ez áll, 2 százalékos a túlélése, és csak a gyors orvosi beavatkozás segíthet.

 

 • A szupraventrikuláris tachycardia egy pitvari eredetű ritmuszavar.
  Egy tág fogalom, ami számos a kamrák felett eredő arrhythmia típust magába foglal, a szív magas frekvenciával járó összehúzódását jelenti. Általában hirtelen kezdődő, néhány másodperctől néhány órán át tartó, gyors, szabályos szívösszehúzódásokat eredményez. 160 és 200/perces szívfrekvenciát eredményezhet, gyakori a fiataloknál, az életet általában nem veszélyezteti, csupán rendkívül kellemetlen.

 

 • Az extrasystolék a szív ritmuson kívüli szívveréseket jelentik.
  Előidézheti stressz, illetve nem megfelelő helyen történő ingerképzés. Gyakori panasza az ideges természetű embereknek. Van, aki észreveszi, mások a szünetre figyelnek fel, a legtöbb esetben azonban egyáltalán nem okoz panaszt, csak EKG-vizsgálattal derül ki.

 

 • Sick sinus szindrómáról akkor beszélünk, ha szívünkben az ingerképzést szabályozó szinusz csomó nem megfelelően küldi a jeleket.
  A szív frekvenciája ekkor túl alacsony, valamint a szív egyszer gyors, máskor lassú. Legtöbb típusa nem okoz tünetet, de a lassú szívritmus gyakran fáradtsággal és gyengeséggel jár. Különösen időskorban gyakori, egyes esetekben kezelésére szívritmus-szabályozó szükséges.

 

 • Az ingerületvezetési zavarok legtöbbször szívizomgyulladás vagy koszorúér-betegség következményei, és kisebb vagy nagyobb mértékben gátolják az ingerület átterjedését a pitvarról a kamrára vagy a kamrán belül. A kisfokú zavarnak általában nincs súlyos következménye, teljes blokk esetén azonban pacemaker beültetésére van szükség.