A betegséget nem kiizzadni, hanem kifeküdni kell!

Szerző:Nők Lapja Egészség
2020. március 8.

„Évek óta keményen sportolok, maratont futok, edzőterembe járok, úszom. Nem is szoktam beteg lenni, ezért aztán nagyon meglepett, amikor egy este éreztem, hogy megy föl a lázam, igaz, csak 37,5-ig, hatalmas „gombóc” volt a torkomban. Na, gondoltam, majd reggel adok én a betegségnek, elmegyek az edzőterembe, jól leizzasztom magam, utána szauna, és kutyabajom! De nem így történt. Napokig voltam lázas, levert, végül a háziorvosnál kötöttem ki, és antibiotikumot is kellett szednem. Cserbenhagyott a sport, nem értem, hogy történhetett.” P. Annamária, e-mail

 

A szakértő válasza:

Dr. Kósa Éva

Az Oxygen Medical belgyógyász–angiológusa.

www.oxygenmedical.hu

A legújabb kutatások csakugyan alátámasztják, hogy rendszeres mozgással védettebbek lehetünk az ilyen jellegű betegségekkel szemben is, de azért jó tudni, hogy az intenzív testmozgás akár még árthat is, mert túlterheli az immunrendszert.

Azoknak pedig, akik már megbetegedtek, csakis óvatosan szabad edzeniük, amíg meg nem gyógyulnak. Enyhébb megfázás, orrfolyás, torokfájás esetén, ha nincsenek komoly panaszaink, egy visszafogott edzés még megengedett lehet, az intenzívebb edzés azonban csak a teljes tünetmentesség után néhány nappal kezdhető el.

Sokan úgy vélik, hogy a betegséget a sportolás során fellépő intenzív verejtékezéssel „ki lehet izzadni”. Ezt a tévhitet azonban semmiféle adat nem támasztja alá, sőt veszélyes lehet, ha erőteljes edzéssel próbáljuk kikúrálni a betegséget. Ugyanígy tilos szaunával terhelni a szervezetünket betegen.

 

Kérdezze szakértőnket az egeszsegszakertok@centralmediacsoport.hu címen!