Az időskori szemölcsök veszély nélkül eltávolíthatók

Szerző:Nők Lapja Egészség
2020. március 11.

„Testem több részén is megjelentek kicsi, megvastagodott, a bőr felszínéből kiemelkedő elváltozások. Színük világosbarna, tehát nem sötét, hogy rögtön bőrdaganatra kelljen gondolnom. Most már az arcomon is van belőlük, amit én ötvenévesen komoly esztétikai problémának érzek, de aggódom is miattuk. Van arra lehetőség, hogy az arcomon lévőt műtéti úton eltávolíttassam, vagy ezzel veszélyek teszem ki magam? Olyan gyakran hallani rémtörténeteket levett szemölcsökről.” L. Mihály, Budapest

 

A szakértő válasza:

Dr. Körmendy Miklós

bőrgyógyász, kozmetológus

Az önt nyugtalanító szemölcsök a leírása alapján úgynevezett időskori szemölcsök. Az időskori szemölcsök (szeborreás keratózisok, más néven verruca seborrhoicák) eleinte halvány bőrszínű, később barna vagy fekete, ártalmatlan növedékek, amelyek középkorú vagy idősebb emberek bőrén a tenyér és talp kivételével bárhol megjelenhetnek (legtöbbször a törzsön, arcon, fejbőrön).

Pontos okuk nem ismert, de családi halmozódásuk öröklődő hajlamra utal. Lassan növekednek, fájdalmat nem okoznak. Nem víruseredetűek, tehát nem fertőznek, nem rosszindulatúak és sohasem fajulnak el. A sötétbarna színű keratózisokat néha atípusos anyajeggyel vagy melanómával tévesztik össze. Kezelés nem szükséges, csak ha gyulladás, irritáció jeleit mutatják, viszketnek vagy kozmetikai szempontból nagyon zavaróak. A legjobb eltávolítási mód a folyékony nitrogénnel végzett fagyasztás. Gyakran elektromos eszközzel távolítjuk el, máskor a sebész szikével vágja ki a szemölcsöket. A kisebb méretűek sokszor nyom nélkül gyógyulnak, a nagyobbak eltávolítása nyomán esetleg sorvadtabb, a környezettől kissé eltérő színű bőr alakul ki. Lézeres eltávolításuk is lehetséges, de az drágább az előző kezelési módoknál.

 

Kérdezze szakértőnket az egeszsegszakertok@centralmediacsoport.hu címen!