A természet tréfája?

Szerző:Nők Lapja Egészség
2020. április 4.

„Még soha nem hallottam ehhez hasonlót, lehet, hogy nincs is jelentősége, de gondoltam, azért mégis rákérdezek. Férfi létemre azt vettem észre, hogy a mellbimbómon keresztül valami tejféle csöpög. Vagy inkább savó. Átlátszó, de azért fehéres színű. Csak akkor fordul elő, ha megnyomom. Persze azóta minden tusoláskor megnyomom. Nem erősödött, de nem is úgy néz ki, hogy el akarna múlni. Kell ezzel foglalkozni vagy 54 éves korban ilyesmi elő szokott fordulni?” T. János

 

A szakértő válasza:

Dr. Márián Alexandra

belgyógyász

A tünet, amiről ír, az a hyperprolactinemia okozta „tejcsorgás”, ami jellemzően nőknél jelentkezik, de férfiaknál is előfordulhat.

A hyperprolactinaemia főleg pajzsmirigy-alulműködés esetén jelenik meg, de bizonyos gyógyszerek szedése során mellékhatásként is jelentkezhet. Másik gyakori ok az agyalapi mirigy prolaktin hormont termelő jóindulatú daganata.

A hipofízis kóros elváltozásain kívül számos fiziológiás állapot is okozhat zömében átmeneti hormonszint-emelkedést, ezért a klinikai tüneteken, laboratóriumi vizsgálatokon és képalkotó eljárásokon alapuló pontos diagnózis felállítása szükséges.

Férfiak esetében a tejcsorgás mellett libidócsökkenés, impotencia, sterilitás, enyhe mellnagyobbodás a jellegzetes tünet. Tehát az észlelt elváltozás semmi esetre sem elhanyagolandó tünet az ön korában sem. Ha gyógyszert szed, először is nézze át a betegtájékoztatókat, nincs-e valamelyiknek ehhez hasonló mellékhatása. Ha nem szed semmilyen gyógyszert, akkor forduljon endokrinológushoz és kérje kivizsgálását.

 

Kérdezze szakértőnket az egeszsegszakertok@centralmediacsoport.hu címen!