Mennyi védőoltásra van szükség?

Szerző:Nők Lapja Egészség
2020. április 5.

„Kisfiam 16 hónapos, mindentől féltem, de azért nem akarok túlzásokba esni. Gyerekorvosunk javaslatára a kötelező védőoltások után a tél végén beoltattuk gennyes agyhártyagyulladás ellen. Most azt javasolja, hogy adassuk be neki a bárányhimlő és a kullancs elleni oltásokat is. Ráadásul megint jönnek a 18 hónapos korban esedékes kötelezők, és ugye minden oltást ismételni is kell. Nem lesz ez sok így egymás után? Nem terhelem meg túlságosan a szervezetét? A másik szempont viszont, hogy ősztől bölcsis lesz, jó volna addigra felkészíteni a sok fertőzés elleni védekezésre. Bízom az orvosomban, de szeretnék más véleményeket is meghallgatni, mielőtt döntök.” R. Karola

 

A szakértő válasza:

Dr. Jókay Kinga

gyerekorvos

Én mint gyerekorvos, védőoltáspárti vagyok. Hiszek abban, hogy meg lehet előzni a betegségeket és a szenvedést, és nem érzem úgy, hogy a gyerekeknek szertartásszerűen végig kellene csinálni egy sor kötelező betegséget. Természetesen a pénztárcánkra is gondolni kell, hiszen ha minden lehetséges oltást beadatunk, akkor a végén akár százezrekig is elszaladhatnak a költségek.

Én fejben két csoportra bontom a vakcinákat. Az egyik a fapados lista, amin az olyan kötelező oltások vannak, amiket az állam ingyen biztosít. Ha egy szülő ezeket visszautasítja, akkor szerintem vagy veszélyesen tájékozatlan vagy felelőtlen. A kötelező oltásokkal megelőzhető betegségek komolyak, és tényleg veszélyt jelentenek gyermekeinkre.

A másik csoportban azok a vakcinák vannak, amiket feltétlenül javaslok, ha azt a család megengedheti magának. Ezek között vannak azok az oltások, amelyek védenek a ritkább, de akár halálos kimenetelű betegségek, például a meningococcus, a pneumococcus által okozott agyhártyagyulladás, illetve az olyan betegségek ellen is, amelyek gyakoriak, és néha komoly szövődményekkel járhatnak; ilyen a rotavírus és a bárányhimlő.

 

Kérdezze szakértőnket az egeszsegszakertok@centralmediacsoport.hu címen!