Honnan tudjuk, hogy hamis?

Szerző:Nők Lapja Egészség
2020. április 8.

A hamis gyógyszerek igen veszélyesek lehetnek: ezekben a készítményekben nincs hatóanyag vagy más van benne, ami egyéb gyógyszerekkel együtt beszedve akár maradandó egészségügyi károsodást is okozhat. Ráadásul a bennük megtalálható segédanyagok is veszélyesek, nem egy példát találhatunk arra, amikor krétaporral, aszfaltfestékkel színeztek tablettákat. De hogyan ismerhető fel a hamis gyógyszer?

1. Csak biztonságos forrásból vásároljon!

A hazai gyógyszertárak ellenőrzött úton, zárt rendszeren keresztül szerzik be készleteiket, így a gyógyszertárakban vásárolt gyógyszerek minősége garantált. Ne vásároljon bizonytalan eredetű gyógyszert, se utcán, se piacon! Az ilyen helyeken történő gyógyszer-értékesítés illegális, az ott kapható készítmények összetétele, származása, hatása kétes és veszélyes egészségére!

 

2. Gyógyszert az internetről csak engedéllyel rendelkező patikától vásároljon!

Magyarországon kizárólag működő gyógyszertár üzemeltethet gyógyszert értékesítő weboldalt. Minden, az interneten legálisan gyógyszert értékesítő patikát nyilvántart az ÁNTSZ, nézze meg, az ön által választott patika szerepel-e az antsz.hu nyilvántartásában!

 

3. Vényköteles gyógyszert soha ne vásároljon az interneten!

Magyarországon tilos vényköteles gyógyszert az interneten árulni, ezért ha ilyennel találkozik, az szinte biztos, hogy hamis és veszélyezteti az egészségét!

 

4. Kerülje a külföldi weboldalakat!

A külföldi internetes gyógyszertárak 96 százaléka illegális! Az ott kínált készítmények bizonytalan forrásból származnak, és legtöbbjük nem tartalmazza a feltüntetett hatóanyagot, sőt mérgező összetevőik lehetnek!

 

5. Gyanús készítményt ne vegyen be!

Ha bármi gyanúsat, szokatlant észlel a gyógyszer csomagolásán, küllemén, ízén, ne vegye be, ne nyelje le! Magyarországon a gyógyszerek forgalomba hozatali engedélyét a csomagoláson OGYI-T vagy EU szám jelzi. A készítmények alkalmazása előtt ellenőrizze ezek meglétét.

 

Még több információ: www.hamisgyogyszer.hu

További érdekességekért lapozza fel a Nők Lapja Egészség magazint!

Digitálisan is kapható ITT.