Félek a görcsöktől
„Három hónappal ezelőtt epekőműtéten estem át, amit laparoszkópiával végeztek. Sokat szenvedtem a műtét előtt, ezért szigorúan betartottam az orvos diétára vonatkozó tanácsait. Tíz kilót fogytam, amire nem volt szükségem, ezért az orvos már egy hónappal a műtét után azt mondta, óvatosan elkezdhetek úgy táplálkozni, mint a műtét előtt. Próbálok szót fogadni, de nagyon félek, nehogy olyasmit egyek, amitől megint görcsölni fog az epém. Ön szerint mik azok az ételek, amikkel óvatosnak kell lennem a jövőben?” Ilona, e-mail
A szakértő válasza:
Turcsák Katalin
dietetikus
Ha az orvos azt mondta, hogy fokozatosan kezdje el visszaépíteni az ételeket az étrendjébe, akkor ennek valószínűleg itt az ideje. Ha hosszú ideig egyhangú illetve energiaszegény étrendet tart, akkor nagy a valószínűsége, hogy valamilyen hiánybetegség vagy immungyengeség alakuljon ki. Az epebetegek étrendjét, továbbá a kerülendő élelmiszerek mennyiségét az egyéni tolerancia határozza meg. (Ne aggódjon: olyan görcsök nem fognak jelentkezni panaszt okozó ételek esetén sem, mint a kövek meglétekor.) Az alábbi élelmiszerek szoktak kritikusak lenni: tej, tojás, vaj, káposztafélék, paradicsom, paprika, hagyma (főleg pirítva), aromás fűszerek (mustár, torma, ánizs). Érdemes ezeket az alapanyagokat egyenként kipróbálni, valamint étrendi naplót vezetni, amibe feljegyezi az esetleges mellékhatásokat is, így amennyiben panasz jelentkezik, könnyebb beazonosítani, hogy mi okozta.