Hepatitisz A, B, C és E: mi a különbség köztük?

Szerző:Nők Lapja Egészség
2020. április 19.

A vírusos májgyulladás kezdeti tünetei teljesen átlagosak: fejfájás, hőemelkedés és fáradékonyság formájában jelentkezik, ám ezeket később bőrviszketés, illetve a vizelet, a szemfehérje és a bőr sárgás elszíneződése követi. De tisztában vagyunk vele, miben különbözik a betegség négy fajtája?

Hepatitisz A: az észrevétlenül fertőző

A leggyakoribb hepatitisz-vírus évente közel másfélmillió embert fertőz meg világszerte. Elsősorban a rossz higiéniájú helyeken leselkedik ránk, szennyezett víz vagy azt tartalmazó élelmiszer útján, de óvodákban, iskolákban, tömegközlekedési eszközön vagy nyilvános mosdókban is elkaphatjuk. Jelentősen csökkenthetjük a fertőzésveszélyt, ha evés előtt alaposan megmossuk a gyümölcsöket, zöldségeket, és csak tiszta, megbízható forrásból származó vízből készült jégkockát teszünk az italunkba.

 

Hepatitisz B: a szexuális úton terjedő

A legveszélyesebb hepatitsz-vírus, mely a HIV vírusnál százszor könnyebben fertőz. Szexuális úton, testnedvekkel, valamint vérrel terjed, a betegek 10 százalékánál krónikus májzsugort, májrákot okoz. A turisták körében leggyakrabban az egyéjszakás nyári kalandok terjesztik, de a nem megfelelő higiéniájú manikűr és pedikűr, illetve tetováló szalonokban is sokan megfertőződhetnek vele. Itthon a ritkábban előforduló betegségek közé tartozik, köszönhetően annak, hogy 1999 óta kötelező beoltatni az iskolákban minden 13 éves tanulót hepatitisz B ellen.

 

Hepatitisz C, E: a ritkán jelentkezők

A hepatitisz C vírus kizárólag vérrel terjed, ezért a legritkább alfaja a víruscsaládnak. A hepatitisz E fertőzéssel már gyakrabban találkozhatunk, tüneteiben az A típushoz hasonlít, de lefolyása gyengébb, egyedül a várandós nők esetében kell számolni komolyabb kockázatokkal. Utóbbi vírus szintén szennyezett étellel, itallal terjed, ám védőoltás nem létezik sem a C, sem az E variáns ellen.