3 ok, hogy végleg elnyomjuk a cigarettát

Szerző:Nők Lapja Egészség
2020. április 21.

Hiába ismerjük a cigaretta káros hatásait a szervezetre, a legtöbb dohányos mégsem képes lemondani a napi adagjáról. Pedig ha az alábbi három csoport egyikébe tartozunk, minél hamarabb érdemes belevágni a leszokásba!

Diabétesz mellett fokozottan veszélyes

A cukorbetegség önmagában is hatalmas megterhelést ró a szervezetre, kiváltképpen az artériákra, hiszen a dohányzáshoz hasonlóan fokozza az érelmeszesedés kockázatát. Azoknál a diabéteszes betegeknél, akik nem tudják letenni a cigarettát, sokkal gyakoribbak a szív- és érrendszeri megbetegedések, a neuropátiás fájdalmak és a veseproblémák, de a dohányzás egyéb káros hatásai is erőteljesebben jelentkeznek náluk. A cigaretta és cukorbaj közti kapcsolat sajnos kölcsönös, így a normál vércukorértékű dohányosok sem dőlhetnek hátra nyugodtan – kutatások szerint napi egy doboz cigaretta 60-70 százalékkal növeli a 2-es típusú diabétesz kialakulásának esélyét.

 

Sportolás után ártalmasabb

Sok dohányos nyugtatja magát azzal, hogy a rendszeres sportolással valamelyest kompenzálják a cigarettával okozott károkat. Ám több kutatás is igazolta már, hogy a közvetlenül edzés után elszívott szálak kiemelten veszélyesek a szervezetre. Ennek oka, hogy mozgás hatására kitágulnak az erek és a tüdő, fokozódik a vérkeringés és megemelkedik a vér oxigénszintje – így közel kétszer annyi káros anyag jut a sejtekbe és a felszívódásuk is rövidebb idő alatt megy végbe. A kitágult tüdőnek időre van szüksége, hogy visszanyerje eredeti méretét, ezért edzés után legalább 1 órán át nem ajánlott rágyújtani.

 

A nőket súlyosabban érinti

Bár Európában közel harmadannyi nő füstölög rendszeresen, mint férfi, jó tudni, hogy a gyengébb nemre fokozottan veszélyes a dohányzás. Norvég kutatók kimutatták, hogy a nikotin „semlegesíti” a szívet védő ösztrogén hormonok munkáját, ezért az artériák fala kétszer nagyobb mértékben vastagszik meg, és a menopauza is átlagosan két évvel korábban jelentkezik a dohányosoknál. Emellett az időskori csontritkulás és a melldaganatra való hajlam is jobban fenyegeti a dohányzó hölgyeket, nem beszélve a tüdőrákról – egy, az ebben a kórban szenvedőket vizsgáló tanulmány szerint a daganat fiatalabb korban jelentkezett a nőknél, holott kevesebb cigarettára gyújtotta rá, mint a férfi betegek.

 

További érdekességekért lapozza fel a Nők Lapja Egészség magazint!

Digitálisan is kapható ITT.