5 gyógyszermentes megoldás fejfájásra

Szerző:Nők Lapja Egészség
2020. április 25.

Legyen alkalmi vagy krónikus fejfájás, netán migrén, minden esetben kellemetlen, ha jelentkezik. Ha fáj a feje, de nem akar gyógyszereket szedni, az alábbi módszerek egyikét érdemes kipróbálnia.

Állítsa meg, mielőtt elkezdődne!

Ezt persze könnyebb mondani, mint kivitelezni, de van néhány alapszabály, ami segíthet: például igyon elegendő vizet és aludjon 7-8 órát naponta. Hogy megelőzze a stressz okozta fejfájást, szánjon napi 15 percet meditációs gyakorlatokra. Elektronikus eszközök, monitorok, képernyők használatakor 15 perc elteltével fókuszáljon egy másik tárgyra, hogy elkerülje a szemfájdalmakat, valamint óránként keljen fel, nyújtózzon ki, vegyen mély levegőt.

 

Egyen jól!

Az egyik leghatásosabb módszer arra, hogy megszabaduljon a rendszeres fejfájától, ha megváltoztatja az étrendjét. Kerülje például az alábbi élelmiszereket, mert ezek könnyen fejfájást okozhatnak: tejtermékek, csokoládék, mogyoróvaj, avokádó, banán, citrusfélék. Viszont a magas B-vitamin-tartalmú spenót, az omega-3 zsírsavakkal teli tengeri hal és a nagy folyadéktartalmú görögdinnye segít megelőzni a fejfájást.

 

Szedjen vitaminokat, pótolja az ásványi anyagokat!

Ha csak ritkán fájdogál a feje, érdemes a hangsúlyt és a vitaminkészítményekre és az érend-kiegészítőkre koncentrálni. A napi 400 milligrammos magnéziumbevitel például jelentősen javíthat a tüneteken. A B-vitamin pedig felgyorsítja az agy anyagcseréjét, ami a kutatások alapján szintén hatásos a migrén ellen. Ennek naponta 400 milligramm szedése ajánlott.

 

Próbálja ki az akupunktúrát!

Az akupunktúrának nagy hagyománya van a keleti orvoslásban, de a nyugati kultúrában is egyre többször alkalmazzák számos betegség kezelésében. Ilyen a fejfájás is. Tanulmányok kimutatták, hogy az akupunktúra hatására a kezeltek 62 százalékánál enyhült a fejfájás. Ezzel szemben a gyógyszert szedőknél ez 45 százalék.

 

Tanulja meg kontrollálni a fájdalmat!

A biofeedback – azaz természetes visszajelzés – jó kezelési forma azoknak, akiknek a stressz okoz krónikus fájdalmat. Ilyenkor a betegre elektromos szenzorokat tesznek, amelyek visszajeleznek (feedback) a testről (bio). Ez a visszacsatolás segít a test legapróbb változásait érzékelni. Az alternatív terápia lényege, hogy a páciens megtanulja, hogyan kontrollálja a testét, hogy megelőzze a fejfájást vagy egyéb fájdalmakat.

 

További érdekességekért lapozza fel a Nők Lapja Egészség magazint!

Digitálisan is kapható ITT.