Ön jól használja az orrcseppjét, orrspray-jét?

Szerző:Nők Lapja Egészség
2020. május 9.

Ha beüt a krach, tombol az allergia, a szénanátha, nem ússzuk meg azon szerek használatát, amelyek segítenek csökkenteni az orrnyálkahártya duzzanatát, és megkönnyítik a váladék kiürülését.

Nem kérdés, hogy a gátolt orrlégzés ellen tenni kell, ellenkező esetben visszatérő fejfájás, középfülgyulladás, halláscsökkenés jelentkezhet, illetve a szaglószerv működése is károsodhat. Ráadásul, ha valaki tartósan szájon át lélegzik, az akár krónikus alsó légúti megbetegedéshez vezethet. A rutinosabbak pontosan tudják, ilyenkor az egyszerű orrfújás jóformán semmit nem ér, ők kincsként hordják maguknál a bevált orrcseppet vagy orrspray-t, míg enyhülnek a tünetek. Hogyan kell helyesen alkalmazni ezeket?

 

Előbb az orrfújás!

Minden cseppentés és spriccelés előtt alapos orrfúvással indítsunk!

 

Felbontás után felhasználni!

Az allergia és szénanátha elleni készítmények általában felbontás után 1-3 hónapig használhatók fel, ha nem fogy olyan gyorsan, az üvegre írjuk fel emlékeztetőül, mikor bontottuk meg!

 

Tisztítás!

Használat után mossuk meg a cseppentőt, spriccnit szappanos vízzel, így tegyük el a következő használatig. Ha lehet, a kupakkal a tetején tároljuk a spray-ket is.

 

Hogyan?

Orrcseppnél a fejünket óvatosan hajtsuk hátra, majd cseppentsünk, és még maradjunk a felvett pozícióban egy kis ideig! Ha a torkunkba csorgott, ne nyeljük le, inkább öblítsük ki a szánkat. Az orrspray ennél kényelmesebb és pontosabb adagolást tesz lehetővé: akár ülve vagy állva is használhatjuk, hiszen az oldat egyenletesen oszlik szét mindenképpen.

 

Ne közösködjünk!

A higiénés szabályoknak megfelelően egy spray-t vagy cseppet csak egy valaki használjon!

 

Melegtől óvni!

A készítmények többségét ugyan nem kell hűtőben tartani, de a 25 foknál magasabb hőmérsékletet már biztosan nem viselik el. A betegtájékoztatóban azért jó ellenőrizni, mit javasol a gyártó.

 

Ami jó a szülőnek, nem jó a gyereknek!

Gyermekeknek más dózisban kell alkalmazni az orrban alkalmazható nyálkahártya-lohasztó szereket, ezért számukra a legtöbb gyártó külön készítményt ajánl.

 

Ne használjuk hosszabban a megengedettnél!

Az orrcseppek és -spray-k hozzászokást eredményeznek, ha az előírtnál hosszabban alkalmazzuk, ezért különösen figyeljünk a használati időre!

 

További érdekességekért lapozza fel a Nők Lapja Egészség magazint!

Digitálisan is kapható ITT.

Fotó: Freepik