Kólika, az újdonsült kismamák réme

Szerző:Nők Lapja Egészség
2020. május 10.

„Negyvenéves vagyok, két hónapja született meg a mi legdrágább kincsünk, Teodóra. Szerencsére egészséges, szépen fejlődik. Az egyetlen, ami aggaszt, hogy időnként vigasztalhatatlanul sír. Megetetem, tisztába teszem, dajkálom, de hiába. A gyerekorvos szerint csak kólika, majd elmúlik, de én újra meg újra csak aggódom.” Emma, Budapest

 

A szakértő válasza:

Dr. Polgár Marianne

gyermekgyógyász, gasztroenterológus

A Budai Allergiaközpont főorvosa.

www.allergiakozpont.hu

A kólika kifejezést olyan csecsemő esetében használjuk, aki jól táplált, egészséges, ennek ellenére gyakran sírós, nyűgös. A több mint három hete fennálló, hetente három napon át, naponta legalább három órán át tartó sírás esetén szoktunk erre gondolni.

A kólikás kisbaba sírása a normál sírásnál hangosabb, magasabb, inkább sikításhoz hasonló. A kicsi az erőlködéstől vörös arccal, jellegzetesen ökölbe szorított kézzel sír, karját és lábait a hasához húzza. A hasa tapintásra kemény, puffadt lehet, sírás közben bélgázok is távozhatnak.
A diagnózis megállapításában sokat segíthet, ha a vizsgálat során a következő kérdésekre tudja az anya a pontos választ:

  • Melyik napszakban, mennyi ideig sír?
  • Milyen a sírása? Olyan, mint máskor, vagy hangosabb, élesebb?
  • Mi nyugtatja meg?
  • Mit eszik, milyen gyakran és milyen a széklete?

 

A hasfájás jelentkezhet tápszeres babáknál, de anyatejjel táplált csecsemőknél is. Ilyenkor vagy a tápszer cseréjével, hipoallergén készítmény adásával, vagy a szoptató anya tej-, tojás-, olajosmag-mentes diétájával tudjuk megszüntetni a panaszokat. Életkornak megfelelő probiotikum adásával is segíthetjük az egészséges bélflóra kialakulását, ezzel csökkentve a fokozott gázképződést, az emésztés megkönnyítését pedig a tejcukor bontását elősegítő laktáz enzim alkalmazásától várhatjuk.

A legtöbb hasfájós csecsemő esetében szerencsére bebizonyosodik, hogy a sírások hátterében nincs szervi elváltozás vagy egyéb betegség, ilyenkor az idő múlása segít, hiszen az életkor előrehaladásával, rendszerint három hónapos kor után a kólika magától elmúlik. Addig is nyugtató praktikák bevetésével tudjuk enyhíteni a kicsi kínjait.

 

Kérdezze szakértőnket az egeszsegszakertok@centralmediacsoport.hu címen!