Mi a teendő orrvérzés esetén?

Szerző:Nők Lapja Egészség
2020. május 11.

„Csak a hasonló cipőben járók tudják, milyen kellemetlen, ha az embernek a legváratlanabb pillanatban elered az orra vére. Velem legalább hetente egyszer megismétlődik, és ha munkahelyen, vagy még rosszabb, az utcán történik, nagy riadalmat keltek vele.”

Ferenc, e-mail

 

A szakértő válasza:

Dr. Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész

A Fül-orr-gégeközpont orvosa.

www.fulorrgegekozpont.hu

Az orr belsejét borító nyálkahártya gazdag érhálózata nagyon érzékeny, elég egy tartós nátha és a gyakori orrfújások, tüsszögés miatt máris megnövekedhet az orrvérzések száma. Ha allergiásak vagyunk, de nem kezeltetjük megfelelően, akkor krónikus orrnyálkahártya-gyulladás jöhet létre, ami az erek kóros tágulatához vezet, ez is gyakori orrvérzéseket okozhat. Ezen kívül még a fel nem ismert orrpolip, véralvadási zavarok, vérnyomás problémák és az érfal egyéb betegségei is állhatnak a visszatérő panaszok hátterében. A visszatérő orrvérzés betegséget is jelezhet, ezért részletes kivizsgálásra van szükség!

De mit tegyen, akivel csak egyszer-egyszer fordul elő orrvérzés? Gyakori tévedés a tarkó vizes borogatása vagy a fej hátra hajtása, amitől azt remélik, így könnyebben eláll majd a vérzés. Valójában így a vér csak a garat felé tud távozni, ami egyeseknél akár hányingert, öklendezést is okozhat, ezért ezt ne tegyük. Ehelyett a fejet tartsuk enyhén előrehajtott állapotban, majd szorítsuk össze 1-2 percre mindkét orrcimpát. Ha a vérzés az orrüreg elülső részéről ered, az így létrehozott nyomással okozott érszűkület segíthet megállítani a vérzést.

Tartós megoldást az elektrokauterizációtól remélhetnek az érintettek. Az eljárás lényege, hogy magas frekvenciájú áram szövetbe juttatásával hegesítik az ereket. Hasonló eredményt hoz egy újabb, kíméletes módszer, a rádiófrekvenciás kezelés is.

 

Kérdezze szakértőnket az egeszsegszakertok@centralmediacsoport.hu címen!