Mozgásszervi panasz is okozhat migrént

Szerző:Nők Lapja Egészség
2020. május 17.

„Huszonöt éves vagyok, és körülbelül öt éve szenvedek rendszeres migréntől. A gyógyszerek szinte semmit nem használnak, csak akkor érzek enyhülést, ha mozdulatlanul fekszem a lesötétített szobámban. Van bármi lehetőség a gyógyszeren kívül, hogy megszűnjenek a panaszaim?” M. Mónika, e-mail

 

A szakértő válasza:

Dr. Moravcsik Bence Balázs

A Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő ortopéd-traumatológusa.

www.bmm.hu

A migrénről még ma sem tudunk biztosat, de többek között mozgásszervi okai is lehetnek a kínzó fejfájásnak. A helytelen testtartás miatt a nyakizmokat érintő, krónikus izommerevség, izomgörcs alakíthat ki úgynevezett csigolyablokkokat. A koponya alatt és az egyes nyakcsigolya között vagy az egyes és kettes nyakcsigolya között húzódó pici lokális izmok funkciózavara is kiválthat migrénes fejfájást.

Vannak olyan gyakorlatok, amelyek rendszeres végzésével sokat javíthat az állapotán, és akár meg is előzheti a migrént. Elég néhány alkalommal felkeresni egy fizioterapeutát vagy gyógytornászt, aki megmutatja, hogyan, milyen feladatokat kell végrehajtani a siker érdekében. Ezeknek a gyakorlatoknak mind az a céljuk, hogy helyreállítsák a gerincoszlop izomegyensúlyát – és elég naponta 20 percet rájuk szánni. Súlyosabb esetben manuálterapeuta segíthet a csigolyák közötti blokkok feloldásában.

A stressz is hozzájárul a panaszok felerősödéséhez, hiszen leggyakrabban a nyakat, a csuklyás izomzatot terheli meg ez a fajta feszültség. Ha ehhez még tartáshiba is társul, az migrén formájában jelentkező panaszokat okozhat, mely magától nem múlik el. Van, akinél használ a gyógyszer, de abban hiszek, hogy a kiváltó okot kell megszüntetni, nem pedig egy átmeneti megoldást alkalmazni.

Ha tornázik, ezekre figyeljen:

  • Ne végezzen körkörös mozdulatot a fejével, inkább hajtsa előre, hátra, majd két oldalra. Figyeljen rá, hogy a füle minél jobban megközelítse a vállcsúcsát.
  • Húzza ki magát, háta, gerince legyen egyenes. Mutatóujjával nyomja előre a fejét addig, amíg álla egy szintben nem lesz a mellkasával. Végezze el néhányszor a feladatot.
  • Ha van rá lehetősége, rendszeresen járjon masszíroztatni, amely során foglalkoznak a mély nyaki izomzattal is.

 

Kérdezze szakértőnket az egeszsegszakertok@centralmediacsoport.hu címen!