Lúdtalp felnőttkorban

Szerző:Nők Lapja Egészség
2020. május 20.

Ami a babáknál édes, puszilni való, az felnőttként igen kellemetlen – a párnás talpak nem fájnak, de nagyon kellemetlen tünetekkel járhatnak. A lúdtalp miatt a térdek befordulnak, a csípők megrogynak, és a gerinc is hamarabb fárad.

Lábfejünknek két fontos boltozata van: a hosszanti, illetve a kereszt- vagy harántboltozat. A boltozatos szerkezetet talpunkban szalagok és izmok tartják meg, ezek felelnek a rugalmasságért, és azért, hogy járás, futás, ugrás esetén a testet ért rázkódások letompuljanak. A boltozatos szerkezetű lábfej a test súlyának viselésére is alkalmasabb, mert jóval teherbíróbb, mint az egyenes talp.

A lúdtalp kifejezés inkább tekinthető egyfajta általános gyűjtőfogalomnak, mint a probléma pontos meghatározásának – a köznyelvben lúdtalpnak nevezik a sarokdőlést, a bokadőlést, a hosszanti vagy a harántboltozat süllyedését, a lapos talpat, ezért a laikus könnyen eltéved, ha maga keres megoldást a bajára. Mivel ezeket a jelenségeket a lábfej különféle szerkezeti elváltozásai okozhatják, és különbözik a kezelésük is, érdemes szakemberhez fordulni, ha észleljük magunkon a tüneteket.

 

Sima terepen

Az utóbbi évtizedekben kisimult körülöttünk a világ: az utcák aszfaltosak, a járdák betonosak, a lakásban, munkahelyen padlószőnyegen, hajópadlón, kőburkolaton járunk. Emellett igen ritkán merészkedünk mezítláb egyenetlen felületre: a kertben attól félünk, hogy darázsba, méhecskébe, hangyabolyba lépünk, a strandokon veszélyt jelent a söröskupak, az üvegszilánk, az eldobott cigarettacsikk. Pedig a láb egészséges fejlődéséhez, működéséhez minden életkorban nagy szükség volna az egyenetlen talajon való járásra, mert sima felületen a talp mindig ugyanolyan ingereket kap, mindig ugyanazok az izmok dolgoznak. Itt is él az alapszabály: amit folyamatosan terhelünk, megnyúlik, amit soha nem használunk, elkorcsosul. Ha állandóan sima talajon járunk: bokánk befelé dől, lábboltozatunk lesüllyed, talpunk kisimul. Igazi civilizációs betegségről van tehát szó, a természetes életformában élő népeknél szinte ismeretlen ez az elváltozás.

 

Fű, homok, kavics: a láb barátai

– A szétterült talpat ismét boltozatossá tenni nem lehet, a legfontosabb tehát a megelőzés, amit gyerekkorban érdemes elkezdeni – mondja dr. Fejérdy Gábor ortopéd sebész. – Nagyon sokszor elmondom a szülőknek, mert fontos alapszabály: göröngyösön mezítláb járni, síkon nem! Amint feláll egy kisgyerek, cipőt kell adni a lábára, és nem akármilyet – olyat, amelyiknek magas a kérge, hogy kellően megtartsa a bokát. A kicsiknek ugyanis még gyönge az izomzatuk, a bokájuk könnyen dől befelé, és ha nem támasztjuk meg, előbb-utóbb kialakul a lúdtalp. Magas kérgű cipőcske kell tehát, egyenes talpú, amiben dolgoznak a talp izmai. A betétes cipőkkel az a gond, hogy a talpizmok idő előtt ellustulnak, nem alakul ki a megfelelő boltozat. Manapság sokan adnak a kisgyerekükre kifelé dőlő sarkú, úgynevezett szupinált cipőt. Ez egy korrekciós cipő, amit akkor kellene hordani, ha a sarok már a normálisnál beljebb dőlt, ártani egyébként nem árt, de szerintem egészséges gyerekeknél felesleges. A legfontosabb, hogy mindig szem előtt tartsuk: fűben, homokon, kavicson sokat járjon mezítláb vagy zokniban a gyerek, de sík terepen adjunk rá magas kérgű szandált, cipőt – mondja Fejérdy doktor.

 

Mire figyeljenek a felnőttek?

  • A lúdtalp bármelyik életkorban kialakulhat: a cipődivat, a túlsúly, az állómunka, a kevés mozgás egyaránt elősegíti a lábboltozat lesüllyedését.

 

  • A szakorvos azt javasolja, hogy figyeljünk a cipőválasztásra, és terheléskor tegyünk szivacsos talpbetétet a cipőnkbe. Ilyen betétet vásárolhatunk a cipőboltokban és gyógyászati segédeszközöket áruló üzletekben is. Fontos ez mindenkinek, aki állómunkát végez, sokat emel, cipekedik, azoknak is, akiknek még nincs kialakult lúdtalpuk. A nőknél különösen a várandósság második felében ajánlott a talp megtámasztása. A jó talpbetét használata mellett csökken a térd-, csípő- és derékfájdalom.

 

  • Lábizmainkat sok járással, lépcsőzéssel, futással erősíthetjük, és nagyon jó hatású a biciklizés – ilyenkor arra kell figyelni, hogy a pedált ne talpközéppel, hanem a lábujjrésszel nyomjuk, mert ezzel a boltozatot tartó izmokat erősítjük. Segíthet a lábtorna is, ha legalább fél órát szánunk rá naponta.

 

  • A kötőszöveti gyengeség öröklődik, azokban a családokban, ahol a felnőttek visszeresek, lapos talpon járnak, az átlagosnál is jobban kell figyelni a gyerekekre. És bár a lúdtalp inkább csúnya és kellemetlen, mint fájdalmas, ne vegyük félvállról: ha nem foglalkozunk vele, a talpizmokat tartó inak akár be is gyulladhatnak. Az ilyen gyulladt lúdtalpat régen begipszelték, ma speciális betétekkel, elektromos kezeléssel, gyulladáscsökkentőkkel próbálnak javítani a beteg állapotán.

 

További érdekességekért lapozza fel a Nők Lapja Egészség magazint!

Digitálisan is kapható ITT.