Műtéttel a horkolás ellen

Szerző:Nők Lapja Egészség
2020. május 22.

„Évtizedeken át üldöztem a férjemet a horkolása miatt, de most engem is utolért ez a kellemetlenség. Most már ketten nem alszunk. A kis kütyükben, amiket hirdetnek, nem bízom, hiszen a férjemen sem segítettek. Létezik valódi megoldás?” L. Kálmánné, e-mail

 

A szakértő válasza:

Dr. Augusztinovicz Monika

fül-orr-gégész

A Fül-Orr-Gégeközpont orvosa.

www.fulorrgegekozpont.hu

A horkolás kezelésének első lépése az alvásvizsgálat, melynek értékelését szomnológus végzi. Az éjszakai alvás alatt kimutatott eltérések alapján a kezelőorvos meghatározza a további szükséges vizsgálatokat. Amennyiben szükséges, fül-orr-gégészhez, légzési problémák, asztma esetén tüdőgyógyászhoz, allergológushoz, reflux gyanújával gasztroenterológus szakorvoshoz irányítja a beteget. Ha a diagnózis alapján a horkolás kiváltó oka fül-orr-gégészeti eltérés, rádiófrekvenciás műtét segítségével csökkenthető az alsó orrkagylók, a lágyszájpad és a nyelvcsap mérete. A műtét után a horkolás erőssége jelentősen csökken, vagy megszűnik.

Az alapos fül-orr-gégészeti vizsgálat azonban fényt deríthet más elváltozásokra is. Gyakoribb példa, hogy a horkolás megszüntetéséhez az orrpolipok eltávolításával együtt az orrmelléküreg-gyulladást kell műtéti úton kezelni. A műtétek elvégzésére többféle műtéti technika lehetséges, ezek megválasztása mindig egyénre szabott.

A horkolás kezelése természetesen nem minden esetben igényel műtéti beavatkozást. Az orrszárnytágító hatékony eszköz lehet például, ha a horkolást a szűk orrbemenet okozza, és egyéb szervi elváltozást a vizsgálatok nem mutatnak. Bizonyos esetekben speciális párna is segíthet a panaszok megszűnésében, alkalmazása azonban csak alapos kivizsgálás után javasolt.

 

Kérdezze szakértőnket az egeszsegszakertok@centralmediacsoport.hu címen!

 

Nyitókép: Freepik