Futás előtt kell a szénhidrát

Szerző:Nők Lapja Egészség
2020. május 26.

„Két hónappal ezelőtt kezdtem el futni. Két percekkel kezdtem, és ma már kis híján körbefutom a Margitszigetet. Futás közben ugyan fáradt vagyok, de bírom szusszal, végigcsinálom, ha nem is túl nagy sebességgel. Edzés után azonban néha furcsán érzem magam. Megszédülök, elhomályosul a látásom, és olyan éhség tör rám, hogy nem tudom tartani a diétás étrendemet, pedig a célom 15 kiló leadása. Lehet, hogy mégis sok ez a nagyjából négy kilométer?” V. Annamari, Budapest 

 

A szakértő válasza:

Szarka Dorottya

dietetikus, sporttáplálkozási szakértő

Úgy gondolom, nem a táv nagyságával, hanem a táplálkozással függhet össze a problémája. A szédülés, gyengeség érzése gyakori, amikor valaki fogyókúrával kapcsolja össze a sportolást. Gondoljon arra, hogy szervezetünk az energiát adó tápanyagokat használja „üzemanyagként”, vagyis a szénhidrátokat, a fehérjéket és a zsírokat. A tápanyagok felhasználásának sorrendje függ a tevékenység idejétől és intenzitásától. Nyugalomban, például ülőmunka vagy alacsony intenzitású mozgás közben, a test főként zsírokból, a zsírszövetből nyer energiát. Ahogy növeljük a testmozgás időtartamát, úgy válnak egyre fontosabb üzemanyaggá a szénhidrátok. Ebből következik, hogy futóedzések és -versenyek alatt a legfőbb energiaszolgáltatók a szénhidrátok.

Ahhoz, hogy az edzések hatékonyak legyenek, a versenyek pedig eredményben gazdagok, elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű és minőségű szénhidrát elfogyasztása. Hosszú távú szénhidrátmegvonás alatt az agyunk sem működik megfelelően: fáradékonyabbak, ingerültek leszünk. A sportolást mindig feltöltött szénhidrát-, más néven glikogénraktárakkal kell megkezdeni! Nem szükséges degeszre ennie magát, viszont a rosszullétek elkerülése érdekében a futás előtti menü feltétlenül tartalmazzon szénhidrátot. Tökéletesen megteszi egy cukormentes müzliszelet, egy banán, esetlen két kisebb szelet teljes kiőrlésű kenyér pulykasonkával, túró- vagy tonhalkrémmel, mellé valamilyen idényzöldség.

 

Kérdezze szakértőnket az egeszsegszakertok@centralmediacsoport.hu címen!

Nyitókép: Unsplash