Ha eluralkodik az ösztrogén

Szerző:Nők Lapja Egészség
2020. május 28.

„Harmincnégy éves vagyok, talán még korai a klimaxszal számolnom. Furcsa, egyenként csupán zavarónak mondható tüneteket érzek magamon, amik mind összefüggenek a korábban zavartalan és pontos havi ciklussal. Közülük a legkézzelfoghatóbb a teljesen kiszámíthatatlanná vált menstruáció. Milyen vizsgálattal derülhet fény a bajok forrására?” M. Blanka, e-mail

 

A szakértő válasza:

Dr. Lőrincz Ildikó

A Nőgyógyászati Központ nőgyógyásza.

A női hormonrendszer működésében az ösztrogén és az azt ellensúlyozó progeszteron a legmeghatározóbb. Az ösztrogén a ciklus első felében termelődik, és feladata többek között a ciklus szabályozása, a méhnyálkahártya erősítése, vastagítása és a másodlagos nemi jellegek kialakítása. Pontosabb elnevezése inkább az, hogy ösztrogének, hiszen három típusa van: ösztradiol, ösztron, ösztriol. Hogy a hormonális egyensúly megmaradjon, ahhoz elegendő progeszteronra van szükség, melynek mennyisége az ovuláció után ugrik meg, és fontos szerepe van a szabályos menstruációs ciklusban, illetve a létrejött terhesség megtartásában.

Bár mind az ösztrogénnek, mind a progeszteronnak vannak határértékeik, nem csak ez, hanem az egymáshoz való arányuk is fontos. A leggyakoribb eset, amikor az ösztrogén kerül túlsúlyba. Ennek igen szerteágazó okai lehetnek, hátterében gyakran a helytelen életmód, a stressz és a rengeteg kemikália használata áll, de bizonyos betegségek is elidézhetik az állapotot. Ráadásul a vegyipar fejlődésével szinte kikerülhetetlen, hogy ösztrogén-hatású anyagokkal találkozzunk. Az ösztrogéndominanacia menstruációs zavarokat, meddőséget, vetélést, fejfájást, miómát, ödémát, anyagcsere-zavarokat okozhat, sőt még az alacsony libidó is a számlására írható.

Mivel az ösztrogéndominancia nem csak kellemetlen tüneteket, hanem komolyabb betegségeket is okozhat, ezért fontos mielőbbi kezelése. Amennyiben hosszú időn keresztül tapasztal zavaró tüneteket, érdemes erre a problémára is gyanakodni, melyről laborvizsgálattal lehet megbizonyosodni, hogy az alap problémát kezelni tudják.

 

Kérdezze szakértőnket az egeszsegszakertok@centralmediacsoport.hu címen!