Házi praktikák szúnyogcsípésre

Szerző:Nők Lapja Egészség
2020. május 30.

A kellemes nyári esték kéretlen velejárói a bőrön megjelenő viszkető, irritáló szúnyogcsípések. Az első dolog, amit már gyermekkorunkban megtanultunk, hogy vakarni bizony nem szabad. De akkor mégis mit tehetünk ellene?

A nőstényszúnyog csípéskor a szájszervén keresztül befecskendez egy kicsit a nyálából a szervezetünkbe: ebben véralvadásgátló anyag van, ami segíti abban, hogy gyorsan és hatékonyan tudjon vért szívni anélkül, hogy a testünk válaszreakcióként rögtön megalvasztaná a vért a sebben. Ez az idegen anyag a rovar tovaszálltával is ott marad a szervezetünkben, immunrendszerünk pedig védekezésbe kezd ellene. A kitágult hajszálerek miatt alakul ki a csípés helyén a kis pukli, ami az odaáramló vér miatt bepirosodik, és a hisztamin által beindított gyulladási reakció miatt viszketni kezd.

 

Mivel enyhítsük a viszketést?

A gyógyszertárakban kapható kenőcsök mellett rengeteg házi praktika áll rendelkezésünkre, amelyekkel enyhíthetjük a csípés okozta kellemetlen tüneteket, így a viszketést, a bőr duzzanatát és pirosságát.

 

  • A méz gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatása miatt enyhíti a csípés okozta irritációt. Tegyünk egy kis mézet az érintett területre, és pár másodperc múlva enyhülni fog a kellemetlen viszkető érzés.

 

  • A szódabikarbónát számtalan dologra tudjuk használni, és szúnyogcsípés esetén is bátran elővehetjük. Normalizálja a csípés miatt eltolódott pH-t, és csökkenti a gyulladást. Ha az egész testünket piros foltok borítják, oldjunk fel egy kevés szódabikarbónát egy kád meleg vízben, és fürdőzzünk benne. Ha csak néhány csípésünk van, keverjük el vízzel, és kenjük a bőrünkre.

 

  • A panaszok gyorsan alábbhagynak, ha a csípést a lehető leghamarabb lehűtjük. Ehhez használhatunk folyó hideg vizet vagy lehűtött dobozos italt. Ha jégkockával dörzsöljük a csípés helyét, alábbhagy a viszketés, és a duzzanat sem lesz olyan nagy. Ugyanezt a hatást érjük el, ha egy mélyhűtött teáskanál hátoldalát nyomjuk a csípésre.

 

  • Talán a legelterjedtebb módszer az enyhébb fájdalomokozás. Nagyszüleink tanácsa, miszerint tegyünk „x”-et a csípés közepére, valóban hatásos: az agy csak az egyik érzést tudja egy időben feldolgozni, és mivel a kettő közül a fájdalom az erőteljesebb, így a viszketés helyett azt érezzük. A bőrgyógyászok körében már nem ennyire népszerű ez a módszer, mert a nyomással a rovar nyála még jobban bejut a szövetek közé, és a pillanatnyi javuláson kívül tartós eredményt nem érünk el vele.

 

  • A legjobb taktika a megelőzés: ezt a készen kapható szúnyogriasztó szerek mellett házi kencével is megoldhatjuk. Tiszta szeszbe keverjünk levendula- és rozmaringolajat, majd ezzel permetezzük be a szabadon hagyott testrészeinket – szúnyogoknak nyoma sem lesz!

 

További érdekességekért lapozza fel a Nők Lapja Egészség magazint!

Digitálisan is kapható ITT.

Nyitókép: Unsplash