Vigyázat, támad a körömgomba!

Szerző:Nők Lapja Egészség
2020. június 1.

Sokan csak legyintenek a körömgombára, a végsőkig húzzák kezelésének megkezdését. Pedig ez a probléma nem csak a körmöt teheti egyre csúfabbá és fájdalmasabbá, hanem segítheti más kórokozók megtelepedését is.

Ha körömgombáról beszélünk, külön kell választani a láb- és a kéz körmét, a két területet ugyanis különbözőképpen érinti ez a probléma. – A lábkörmöt a gomba akkor tudja könnyen megtámadni, ha megsértjük. Nem is kell komoly behatásokra gondolni, ezt a területet a mikrosérülések is igen sebezhetővé teszik. Ezeket követően a fertőzést akár edzőteremben, fürdőben vagy uszodában is el lehet kapni – mondja dr. Csernus Krisztina bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos. Hozzáteszi, hogy a kézkörmök jellemzően más okból kifolyólag betegednek meg: esetükben az a gyakoribb, hogy a gombásodás kialakulását a kéz cukros ételekben, levekben, masszákban történő felázása teszi lehetővé. Ennek oka, hogy ilyenkor a köröm felpuhul, a gomba kórokozójának fejlődését pedig segíti a cukor. Emiatt van az, hogy ez a betegség gyakrabban érinti a háziasszonyokat, cukrászokat és szakácsokat.

 

Megelőző csapás

Ne lakkozzuk a gombás körmöt!

Ha a köröm gombás, hagyományos, színes körömlakkal nem szabad lakkozni, és a kezelés időtartama alatt is kerüljük azokat. Ennek oka, hogy a gomba „imádja” a lakkozással létrehozott sötét, fedett, párás és vizes környezetet. Helyettük inkább válasszuk a gyógyszeres körömlakkokat, amelyek nem elfedik, hanem meggyógyítják a problémát.

Míg a kézköröm nagyon ritkán gombásodik be, addig a lábkörmöt idősebb korban már igen gyakran érinti ilyen fertőzés. – Ennek oka, hogy hatvan év felett a keringés már lassabb, ami nehezíti a szervezet kórokozók elleni védekezését. Emiatt a megelőzésre az életkor előrehaladtával egyre jobban kell figyelni – hangsúlyozza Csernus doktornő. Utóbbit leginkább az segíti, ha nyilvános helyen, így például strandon, uszodában vagy edzőteremben soha nem járunk mezítláb. A közös zuhanyzókban a lábköröm akár papucsban is megfertőződhet, hiszen pusztán ez a lábbeli nem gátolja a gomba terjedését. Ha ilyen helyen zuhanyozunk, célszerű a körmöt, a talpat és a lábujjközöket törölközés után gombaellenes spray-vel befújni vagy ecsetelővel bekenni. Ha a lábköröm valamilyen okból kifolyólag megsérül, érdemes azonnal patikában recept nélkül kapható szerrel is kezelni, nehogy véletlenül megfertőződjön. Célszerű kerülni a műszálas zoknikat, gumitetejű és -talpú cipőket is, nyáron pedig törekedni kell arra, hogy a láb a lehető legtöbbet szellőzhessen.

 

Nagyító alatt

Ha a bajt nem tudjuk megelőzni, és megjelenik a körömgomba, akkor annak kezelését minél korábban meg kell kezdeni. – Ma már léteznek olyan készítmények, amelyeket speciálisan körömgomba ellen fejlesztettek ki. Ezek, szemben az általános gomba elleni spray-kkel, képesek áthatolni a körömlemez vastag szarurétegén – hangsúlyozza szakértőnk. Ha a gombás fertőzés egy kicsit is előrehaladottabb, önmagában már nem elegendő a helyi kezelés: ilyenkor gyógyszeres terápiára is szükség lehet. Ilyenkor a megfelelő szer kiválasztásához az orvosok kaparékot vesznek a körömlemezből, majd elküldik tenyésztésre. A kezelés időtartalma jellemzően minimum három hónapos.

 

Hibát hibára

A betegek a körömgomba kezelését általában ott rontják el, hogy kezdetben, amikor a fertőzés még ártalmatlannak tűnik, a köröm csak puhul és picit színeződik, nem foglalkoznak vele. Aztán idővel a körömlemez vastagodni is elkezd, nagyon megcsúnyul, de az érintettek sokan még ekkor sem kezdik el kezelni, hanem megvárják, amíg emellett nagyon fájdalmassá válik. Ilyenkor viszont már jóval nehezebb megszüntetni a problémát. Szakértőnk kiemeli, hogy a terápia megkezdését a betegek gyakran azért halogatják, mert úgy gondolják, „csak egyszerű körömgombáról” van szó. Pedig ez nem igaz, a gomba a környező bőrre is átterjedhet, illetve azon mikrosérüléseket okozva segítheti más kórokozók szervezetbe való bejutását. Emiatt akár orbánc (bőrgyulladás) is kialakulhat.

 

További érdekességekért lapozza fel a Nők Lapja Egészség magazint!

Digitálisan is kapható ITT.

Nyitókép: Unsplash