Hisztamin vs. allergia

Szerző:Nők Lapja Egészség
2020. június 3.

„48 éves vagyok, panaszaimra már legalább három éve felfigyeltem. Azt vettem észre, hogy ha vörösbort iszom vagy halat eszem, kellemetlen tüneteim vannak: haspuffadás, hasmenés, piros pöttyök a testemen, fejfájás. Korábban azt hittem, tejre vagy lisztes ételekre vagyok érzékeny, de kitapasztaltam, hogy ezektől nincs semmi bajom. Háziorvosom szerint meg kellene nézni, mi a helyzet a hisztaminnal. Milyen vizsgálatról van szó, mit jelent egyáltalán ez a gyanú?” H. Sándorné, e-mail

 

A szakértő válasza:

Turcsák Katalin

dietetikus

A hisztamin egy, a szervezetünkben előforduló anyag, ami elsősorban az allergiás reakciókban játszik szerepet. Bizonyos élelmiszerek magasabb hisztamintartalommal rendelkeznek, és azok, akiknél a hisztamint lebontó enzim szintje alacsonyabb, allergiás tüneteket produkálhatnak egy adott élelmiszer vagy ital elfogyasztása után. Ezt a problémát hisztamin-intoleranciának nevezzük.
A diagnózis felállításához vérvételre van szükség. Először ki kell zárni az ételallergiát, majd meghatározzák a diamino-oxidáz enzim szintjét. Amennyiben igazolódik az intolerancia, az érzékenység függvényében korlátozni vagy kerülni kell a magas hisztamintartalmú élelmiszerek, italok fogyasztását (halak, érlelt sajtok, füstölt húskészítmények, csokoládé, kakaó, vörösborok, savanyú káposzta stb.). Az étrendi előírások betartása mellett elérhető enzimpótló készítmény is.

 

Kérdezze szakértőnket az egeszsegszakertok@centralmediacsoport.hu címen!

Nyitókép: Unsplash