Segítség, ég a szemem!

Szerző:Nők Lapja Egészség
2020. június 4.

„Gyakran vörös a szemem, ég, szúr. Az utóbbi időben többször egymás után kötőhártya-gyulladásom volt. Kollégáim szerint ez afféle munkahelyi ártalom, mert ők is szenvednek hasonló tünetektől. Tény, hogy fél évvel ezelőtt kerültem a mostani munkahelyemre, ahol egész nap számítógép előtt ülök, folyton megy a klíma, és a természetes fény sem elég, mindig ég a villany. Tényleg csak ez lehet a baj?” Ari, e-mail

 

A szakértő válasza:

Dr. Tóth Eszter

Az Oxygen Medical szemészorvosa.

www.oxygenmedical.hu

Nagyon valószínű, hogy száraz szem szindrómától szenved. Nézőpont kérdése, hogy a „csak” szócskát mellé tehetjük-e. Könnyre ugyanis szüksége van a szemnek. A szemeket borító vékony könnyréteg feladata a nedvesség fenntartása, a szaruhártya oxigén- és tápanyag-ellátása, és a bekerülő idegen testek eltávolítása. A könnyfilm tulajdonképpen az első védelmi vonal a bakteriális és vírusos fertőzésekkel szemben. Hiánya tehát nem csak komfortérzetünket csökkenti, de számos szemészeti probléma kockázatát is növeli. A tünetek széles skálán mozognak: az enyhe diszkomfortérzéstől a kifejezett szemvörösségig, fájdalomig terjednek. Leggyakoribb a szúró, viszkető, égő, illetve idegentest-érzés. A szemszárazság oka lehet valamelyik könnytermelő mirigy megbetegedése vagy a szemhéj szélének gyulladása is. Általános betegség (például A-vitamin-hiány, pajzsmirigy-túlműködés, cukorbetegség) részeként is jelentkezhet, illetve egyes gyógyszerek (fogamzásgátlók, fájdalomcsillapítók, gyulladáscsökkentők) mellékhatása is lehet.

A tüneteket számos életmódbeli tényező súlyosbíthatja, így például a száraz, légkondicionált helyiség, a cigarettafüst, a szél, a kontaktlencse, a hosszan tartó olvasás, tévénézés, számítógépezés, nőknél pedig a változókorral járó hormonális változások.

Javaslom, hogy keressen fel szemorvost, aki megállapítja, mi okozza a szemszárazságot. Amennyiben csak környezeti okok miatt száraz a szem, elegendő lehet a rendszeres műkönnyhasználat. Amennyiben a szemszárazság nagyfokú, a hatóanyagok gél vagy szemkenőcs formában is alkalmazhatók, főként éjszakai használatra.

 

Kérdezze szakértőnket az egeszsegszakertok@centralmediacsoport.hu címen!